BiH
0

Lajčak: Reforma pravosuđa i procesuiranje ratnih zločina u vrhu prioriteta

FENA
Reforma pravosuđa i donošenje državne strategije za procesuiranje ratnih zločina u vrhu su prioriteta visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije, rekao je Miroslav Lajčák u video odgovoru na pitanja posjetilaca Internet stranice reci.ba.

"Praktično svakodnevno imamo razgovore sa predstavnicima pravosuđa … i to je nešto od čega nećemo odustati“, dodao je Lajčák.

Upitan kad bi Bosna i Hercegovina mogla ući u Evropsku uniju, Lajčák je odgovorio da je to „kao da pitate sportistu koje vrijeme mu je potrebno da istrči maraton, a on nije ni počeo da trči. Znači, brzina tog procesa zavisi od Bosne i Hercegovine.“

Podsjetio je da BiH prvo treba potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i pozvao građane da zahtijevaju da se što manje vremena izgubi u tom procesu.

U odgovoru na pitanje o budućnosti OHR-a, Lajčák je naglasio da mandat visokog predstavnika shvata kao "garanciju da niko ne može da skrene Bosnu i Hercegovini sa pravog puta", i da želi "prirodan i harmoničan" prelazak sa mandata visokog predstavnika na isključivo evropski mandat. Prije toga treba stvoriti atmosferu u kojoj su intervencije visokog predstavnika "što manje potrebne".

Odgovori Miroslava Lajčáka na pitanja građana dostupni su u video formatu na web stranici reci.ba, u rubruci "Lajčák odgovara", saopćeno je u subotu iz OHR/EUSR.

Internet stranica reci.ba pokrenuta je u sklopu kampanje EUSR-a o evropskoj budućnosti BiH i omogućava građanima da iznesu svoje mišljenje o procesu integracije BiH u Evropsku uniju.