Sarajevo
0

Lajčak razgovarao sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Claudiom Bisognierom.

Bisognier je nakon sastanka kazao novinarima da želi naglasiti punu i snažnu podršku koju Lajčak ima od NATO-a u svom značajnom radu u BiH.

"Svrha moje posjete Sarajevu bila je da naglasimo s kojom pažnjom NATO prati razvoj događaja u BiH. Jučer sam se sastao sa članovima Predsjedništva, premijerom i ministrima vanjskih poslova i odbrane. Svi su mi sagovornici ponovo iskazali opredijeljenost BiH ka procesu evroatlantskih integracija i integracija u NATO", kazao je Bisognier.

Potvrdio je politiku otvorenih vrata, politiku otvorenih vrata NATO-a prema zapadnom Balkanu i činjenicu da integraciju zapadnog Balkana u evroatlantske institucije smatra suštinskom za dugoročnu stabilnost.

"Također sam naglasio napredak koji je ostvaren u saradnji između BiH i NATO-a. Izrazio sam i zabrinutost NATO-a zbog pogoršavanja političke atmosfere u ovoj zemlji u proteklih nekoliko mjeseci te uticaja koje ovakva retorika podjele ima na saradnju s NATO-om. Pozvao sam sve da se usresrijede na mnogobrojne reforme koje smo usaglasili, koje smo dogovorili u akcionom planu individualnog partnerstva“, kazao je Bisognier.

Planiramo, dodao je, izvršiti reviziju ovog plana u februaru ili martu tako da je to jedan značajan rok za procjenu napretka koji je BiH ostvarila na putu provedbe reformi.

U tom svjetlu, kazao je Bisognier, mnoge od reformi koje tražimo su reforme u sektoru odbrane, sigurnosti, ali i političke reforme, pravosudne, ustavne, ekonomske i sve su to područja koja OHR blisko prati.

"Naglasio sam da smo u proteklih nekoliko dana mogli biti svjedoci niza važnih dešavanja - sporazum između triju stranaka koji je potpisan prošlog vikenda te jučerašnji stav Vijeća ministara. Ono što je za nas značajno jesu ove odluke koje predstavljaju korak u pravom smjeru, ali ono što je još značajnije ili jednako značajno za nas jeste konkretna provedba, konkretne mjere implementacije donesenih odluka i mjera", kazao je Bisognier.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je rekao da je sagovornika informirao o situaciji u BiH koja jeste zabrinjavajuća, a informirao ga je i o pozitivnom signalu koji je predstavljen u sporazumu od prošle subote.

"Mislimo da je to korak u dobrom pravcu i očekujemo sada njegovu implementaciju“, kazao je Lajčak te dodao da je prisustvo NATO-a u BiH od ključnog značaja. "Imamo konsenzus o pitanju NATO-a", istaknuo je.

Po Lajčakovim riječima, NATO će i dalje pratiti s velikom pažnjom situaciju i dešavanja u BiH.