BiH
0

Lajčak razgovarao sa Đukanovićem

FENA
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

Lajčak je poslije sastanka kazao novinarima da mu je drago da je Đukanović u zvaničnoj posjeti BiH „jer su dobri susjedski odnosi jedna od ključnih pretpostavki evropskih odnosa i pretpostavka uspjeha na putu prema evropskim integracijama“.

„Bilo mi je drago čuti da se razgovara o konkretnim projektima vezanim za poboljšanje infrastrukture između BiH i Crne Gore. To je nešto što svaki građanin može da pozdravi i to također pozdravljam i podržavam“, kazao je Lajčak.

Dodao je da vidi ovu posjetu i kao doprinos dobroj regionalnoj atmosferi i dobroj regionalnoj komunikaciji i saradnji.

Po njegovim riječima, dobro je da su zemlje koje su susjedne u istoj fazi ili više-manje istoj fazi evropskih integracija tako da svako vidi svoje prednosti i svoje nedostatke i mogu da razmijene iskustva.

„Mislim da evropska tema jeste dominantna tema ove posjete. Crna Gora ima BiH tu šta da ponudi i pretpostavljam da partneri u BiH pažljivo slušaju, jer ipak ti savjeti dolaze od susjeda. Mislim da je Crna Gora pokazala kako zemlja mora i može da riješi svoja strateška pitanja i onda da se potpuno posveti evropskim integracijama, gdje je postigla već značajne uspjehe“, kazao je Lajčak.

Dodao je da misli da je ovo jako dobra i korisna posjeta te da se nada da će biti uspješna i za Crnu Goru i za BiH.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je nakon sastanka kazao da je razgovarano o tome gdje je Crna Gora danas, kakve su ocjene i viđenja stanja odnosa između BiH i Crne Gore i kakvi su izgledi za ostvarivanje evropskih i evroatlanskih ciljeva i jedne i druge države i drugih susjeda u regionu.

„Upozao sam Lajčaka s tim da zaista u Crnoj Gori uživamo blagodeti stabilnosti, dinamičnog demokratskog i ekonomskog razvoja. Upoznao sam ga s našim planovima za realizaciju sljedećih iskoraka na evropskom i evroatlanskom putu, prije svega o našim planovima za podnošenje aplikacije za članstvo u EU i o našim planovima da na sljedećem samitu NATO-a postanemo dio MAP-a“, kazao je Đukanović.

Razgovarano je i o političkim pitanjima koja se tiču same BiH.

„Mi veoma poštujemo napore koje međunarodna zajednica, prije svega EU i Lajčak lično, ulažu na planu stabilizacije političke situacije u BiH i stvaranja pretpostavki da se kroz ustavne reforme dođe do višeg stepena funkcionalnosti države u interesu ostvarivanja evropskih i evroatlanskih ciljeva. Uvijek smo, kao odgovoran susjed, spremni da pomognemo onoliko koliko to susjed može da učini“, kazao je Đukanović.

Razgovarano je i o razvojnim projektima koji su od interesa za obje države.

Đukanović je kazao da je zamolio Lajčaka da u svojoj komunikaciji s evropskim institucijama, prije svega s evropskim finansijskim institucijama, pruži podršku tim projektima koji se tiču prije svega unapređenja saobraćajne infrastrukture.