BiH
0

Lajčak razgovarao sa Frattinijem

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas u Rimu sa italijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem, kako bi ga informirao o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH.

Lajčak je Frattinija informirao i o napretku koji je BiH ostvarila u ispunjavanju pet ciljeva i uslova koje je postavio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, kako bi moglo doći do tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije, saopćeno je iz OHR-a.

Lajčak je ocijenio da značajni pomaci jesu napravljeni u realizaciji pet ciljeva, ali da još uvijek nisu riješena dva veoma važna pitanja. Nije pronađeno provodivo rješenje za pitanje državne imovine i nije osigurana puna integracija Brčko distrikta u ustavnu strukturu BiH, što zahtijeva ulaganje dodatnih napora svih strana koje čine vladajuću koaliciju.

On je naglasio da će političari u BiH morati pokazati mnogo pozitivniji pristup kada je u pitanju ispunjavanje drugog uvjeta upravnog odbora PIC-a, dobijanja pozitivne ocjene od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, zasnovane na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Građani BiH očekuju takav stav od svojih političara, očekuju od njih da se bave pitanjima koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, suzbijanja nezaposlenosti, korupcije i kriminala, kako bi zemlja brzo krenula ka Evropskoj uniji", kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Tokom sastanka u Rimu, Lajčák je informirao italijanskog ministra vanjskih poslova i o napretku koji je BiH postigla u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Riječ je o ispunjavanju uslova sa liste kratkoročnih prioriteta na osnovu kojih će Evropska komisija ocijeniti sveukupan napredak BiH ka članstvu u Europskoj uniji.

Ministar Frattini je ponovio da je Italija, kao i sve ostale države članice Evropske unije, opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarivanju cilja pristupanja Evropskoj uniji.