BiH
0

Lajčak prisustvuje investicijskoj konferenciji KS-a

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak otvorit će sutra Investicijsku konferenciju Kantona Sarajevo, te u pozdravnom govoru istaći najvažnije pitanje s kojim se BiH danas suočava – pitanje evropskih integracija koje vode ka stvaranju radnih mjesta i povećanju životnog standarda.

Lajčak će govoriti i o pomacima u ispunjavanju uvjeta EU i o tome što oni znače za poslovno okruženje koje sada ima šansu da bude u središtu političke pozornosti.

Neki od prioritetnih koraka radi postizanja brzih i suštinskih pomaka u smislu unapređenja poslovnog okruženja navedeni su u Platformi za akciju, koju su šefovi vlada potpisali u oktobru prošle godine.

Koraci predviđaju pojednostavljivanje birokratskih procedura, omogućavanje neometanog kretanja robe, usluga i kapitala, uklanjanje prepreka o pitanju mobilnosti radne snage, unapređenje sistema bankarske supervizije, modernizaciju zakona iz komercijalne oblasti te uspostavljanje efikasnog socijalnog i ekonomskog vijeća na državnom nivou, saopćeno je iz OHR-a.