BiH
0

Lajčak pozvao Špirića da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak izrazio je žaljenje što nijedna sjednica Vijeća ministara BiH nije održana od 16. oktobra. Visoki predstavnik očekuje od institucija BiH da i dalje funkcioniraju te je pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci Nikolu Špirića da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara. Prema riječima visokog predstavnika, BiH i njene institucije ne mogu si dozvoliti luksuz da ne rade.
  • Na dnevnom redu Vijeća ministara su ključni zakoni i da ne mogu ući u parlamentarnu proceduru bez njegovog odobrenja. Potrebno je usvojiti izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u skladu s odlukom Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila, što bi decertificiranim policajcima omogućilo da se prijave na pozicije u policijskim tijelima, izjavio je u utorak na redovnoim brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Eldar Subašić.

Drugi zakoni koji su u postupku se tiču stručnog obrazovanja i obuke i formiranja Nacionalnog fiskalnog vijeća te uspostavljanju jedinstvenih kriterija za plaće zaposlenih u bh. institucijama. Vijeće ministara također mora da odobri zakon o budžetu institucija BiH za 2008. godinu, kazao je Subašić.

Naglasio je da također postoji i niz drugih odluka koje treba donijeti - Vijeće ministara mora odobriti novac potreban za predsjedničke izbore u Republici Srpskoj 9. decembra, imenovati novog direktora SIPA-e te odobriti sporazum o državnoj imovini.

"Bosna i Hercegovina i njene institucije ne mogu sebi dozvoliti luksuz da ne rade. Iako je jasno da je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić u tehničkom mandatu on ima odgovornost da osigura funkcioniranje Vijeća ministara", naveo je Subašić Lajčakove riječi.

"Nikola Špirić treba da dođe na radno mjesto i radi svoj posao. Čak i ako se ne slaže s mojim odlukama on je i dalje demokratski odgovaran građanima BiH za vođenje zemlje sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik, citirao je Subašić Lajčakov zaključak.