BiH
0

Lajčak pozdravio hapšenje Župljanina

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák pozdravio je danas dugo očekivano hapšenje Stojana Župljanina, jednog od tri preostala bjegunca od pravde protiv kojih je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju podigao optužnice za ratne zločine počinjene za vrijeme ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Aktivnosti koje je poduzimao visoki predstavnik, kao i međunarodna zajednica i domaći partneri na ometanju njihovih mreža podrške pomogle su u stvaranju uslova koji su doveli do hapšenja ili predaje brojnih osoba optuženih za ratne zločine, saopćeno je iz OHR/EUSR.

"Ja ću uvijek davati sve od sebe da pomognem da se optuženi za ratne zločine izvedu pred lice pravde. Pritisak na njihove mreže podrške će se nastaviti, posebno sada kada se potraga sve više svodi na dva najtraženija osumnjičenika, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ovo hapšenje i hapšenja koja će uslijediti važna su kako bi porodice žrtava konačno mogle staviti iza sebe tragična stradanja koja su se desila u BiH, za koja su njihove porodice platile visoku cijenu. Za sve ostale u BiH, ovo hapšenje je važno jer jača proces pomirenja i otvara perspektivu za budućnost koja je manje opterećena zločinima iz prošlosti”, rekao je visoki predstavnik Miroslav Lajčák.