BiH
0

Lajčak pozdravio formiranje vlade u HNK

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák pozdravio je današnje formiranje vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i apelirao na nju da izgradi sopstveni kredibilitet tako što će nadoknaditi izgubljeno vrijeme, saopćeno je iz OHR-a.
  • Tačno deset mjeseci nakon održavanja izbora, Hercegovačko-neretvanski kanton konačno ima vladu. To su dobre vijesti, prije svega za birače i građane Hercegovačko-neretvanskog kantona koji već dugo trpe posljedice, rekao je visoki predstavnik.

Neuspjeh da vlada bude formirana formira u razumnom vremenskom roku doveo je do toga da se mnoge ključne oblasti za koje je odgovoran kanton, kao što je zdravstvena zaštita i zaštita od požara, nalaze u krizi.

  • Nepostojanje vlade sasvim jasno je unazadilo Hercegovačko-neretvanski kanton. Nova vlada mora se fokusirati na potrebe građana ovog kantona kako bi postigla konkretne rezultate kojima će izgraditi sopstveni kredibilitet, ocijenio je Lajčak.

Visoki predstavnik će u sljedećih nekoliko dana ukinuti suspenziju isplate novca iz budžeta političkim strankama na državnom i federalnom nivou.

Formiranje vlade u Hercegovačko-neretvanskim kantonu ne samo da je dobro samo po sebi, nego je i primjer da, kada postoji politička volja, pošten kompromis može biti postignut. Takvo preuzimanje odgovornosti, postizanje kompromisa zbog opšteg dobra, upravo je ono što ovoj zemlji treba danas i u budućnosti, na njenom putu ka Evropskoj uniji, kaže se u saopćenju.