BiH
0

Lajčak pozdravio davanje saglasnosti na ratifakaciju SSP-a

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák pozdravio je danas davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU u Zastupničkom domu BiH, te je apelirao na Dom naroda i Predsjedništvo BiH da finaliziraju ovaj proces ratifikacije što je prije moguće.
  • Bliže veze, i u konačnici članstvo u EU, predstavljaju ključni strateški cilj za BiH. Integriranje BiH u euroatlantske strukture osigurava stabilnost, prosperitet i garanciju sigurnosti za sve građane - rekao je Lajčak.

Kako je saopćeno iz OHR-a, on je pozvao vladajuće stranke u BiH i njihove lidere da svoje prioritete usredotoče na evropski program.

  • Ulaganje napora na evropskom programu predstavlja stavljanje interesa građana na prvo mjesto. Lokalni izbori su završeni, te bi isto tako trebala prestati i svaka beskorisna i huškačka retorika političara - naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Istaknuo je da proces evropskih integracija predstavlja ključni cilj na koji bi se političari u BiH sada trebali usmjeriti. Sva druga pitanja, koja skreću pažnju sa stvarnih izazova koji se nalaze pred BiH, pokazuju istinsko nerazumijevanje značaja i potrebe integracije u EU za BiH i sve njene građane, dodao je Lajčák.