BiH
0

Lajčak: Potpisivanje sporazuma BiH sa EU vjerovatno 26. maja

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je večaras u Banjoj Luci da ne želi da špekulira kada će biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, navodeći da pretpostavlja da će to biti u ovom mjesecu.

Pitanje potpisivanja Sporazuma je, naveo je, potpuno tehničko pitanje, jer se na 22 jezika prevodi oko 1.000 stranica provjerenih i pravno reguliranih dokumenata.

Lajčak je dodao da oko datuma potpisivanja Sporazuma ne treba tražiti bilo kakvu politiku, te da lično vjeruje da će sve biti gotovo tako da bi se 26. maja mogao potpisati taj dokument, "jer BiH to zaslužuje".

Komentirajući status OHR-a nakon što BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Lajčak je rekao da je to jasno definirano u februarskim zaključcima Vijeća za implementaciju mira, gdje se govori o pet zadataka koje treba ispuniti, kao i dva uvjeta.

"Potpisivanje Sporazuma je jedan od tih ključnih uvjeta i tu smo na dobrom putu", rekao je Lajčak nakon razgovora s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom.

Odgovarajući na pitanja u vezi s antikorupcionim timom OHR-a, Lajčak je jedino rekao da se to tijelo bavi analizom podataka i informacija, a zatim proslijeđivanjem tih podataka relevatnim intitucijama BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik je isto pitanje prokomentirao riječima da je to izvan daytonskih ovlaštenja OHR-a i da se borbom protiv kriminala trebaju da bave lokalne vlasti.

Ponovio je i da OHR treba da ostane u okviru daytonskim ovlaštenja, a da su evropske refome pitanje domaćim vlasti i da bi OHR trebalo da se transformira i pomogne bh. institucijama na evropskom putu.