BiH
0

Lajčak očekuje od stranačkih lidera da ostvare napredak u vezi s evropskim programom

FENA
Stranački lideri moraju nastaviti raditi na temelju razgovora započetih u Mostaru 24. oktobra, te na taj način signalizirati povratak na put evropskih integracija, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, uoči sastanka šest stranačkih lidera vladajuće koalicije, zakazanog za sutra u Sarajevu.
  • Mostarska deklaracija predstavlja dobru osnovu za reformu policije, ali to nije dovoljno ako ne budu uslijedile konkretne mjere, prije svega izrada nacrta relevantnih zakona, rekao je Lajčák.

Kako je saopćeno iz OHR-a, on je podsjetio da uvjeti Evropske unije neće nestati i da stranački lideri moraju ispuniti svoje obaveze i ponuditi rezultate.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je pozvao učesnike sutrašnjeg sastanka da razgovaraju o izmjenama i dopunama Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH, koje moraju biti usklađene sa Ustavom BiH.

-Kao predstavnici vladajuće koalicije, stranački lideri imaju jasnu odgovornost da osiguraju funkcionalnost institucija BiH, kazao je Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je potvrdio da će se pridružiti stranačkim liderima na sutrašnjem sastanku, te je naglasio da redovni sastanci lidera vladajuće koalicije, ako su dobro organizirani i daju konkretne rezultate, mogu pomoći u smirivanju trenutne političke situacije u zemlji.