BiH
0

Lajčak očekuje da pravnici nađu rješenje

FENA
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak izjavio je u ponedjeljak u Banjoj Luci kako očekuje da će pravni tim stručnjaka OHR-a i Vlade RS-a uspjeti da pronađe odgovarajuće rješenje za novonastalu situaciju.

Lajčak učestvuje u radu okruglog stola koji je organiziralo Udruženje građana "Grad" iz Banje Luke na kojem se razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji u RS-u i BiH.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman kazao je novinarima prije početka sastanka da su predstavnici RS-a predložili da se donesu dopune na odluku visokog predstavnika od 19. oktobra, a da se očekuje šta će o svemu tome reći predstavnici OHR-a.

Ovo je treći sastanak pravnih eksperata Vlade i OHR-a, a ministar Selman smatra da postoji prostor za dogovor.

On je ocijenio da je i dobro da su se pravni eksperti uključili u tumačenje odluka visokog predstavnika i njenih dopuna.

Uime Vlade RS-a sastanku pored ministra pravde prisustvuju i pravni eksperti Željko Mirjanić, Snježana Savić i Mile Dmičić.

Lajčak koji je učestvovao u radu okruglog stola koji su organizirali predstavnici Udruženja građana „Grad“ iz Banje Luke kazao je da ima prostora da se na sastanku pravnih eksperata otklone sve postojeće nedoumice.