BiH
48

Lajčak: Neprovođenje odluke "Sejdić-Finci" znači oduzimanje evropske perspektive bh. građanima

Klix.ba
U Pragu je prije nekoliko sati počeo sastanak predsjednika i timova sedam bh. stranaka na kojem još jednom pokušavaju postići dogovor o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Na sastanku su prisutni i komesar za proširenje EU Štefan Fule, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Lajčak je za TV1 prije sastanka izjavio da ovaj proces previše dugo traje i da danas treba vidjeti može li se dogovor postići, a u slučaju da ne može, šta onda, pitao je on.

"To je pitanje političke volje. Očekujem da bh. lideri pokažu da imaju odgovornost i političku volju. Ako ne, onda Evropska unija na to mora nekako reagirati. To nije nije neki uvjet EU, to su obaveze koje je BiH dobrovoljno preuzela na sebe kada je postala članica Vijeća Evrope. Ako ulazimo u neki klub preuzimamo odgovornost i obaveze, a onda odbijamo da ih ispunimo, i šta onda?", pitao je Lajčak.

Na pitanje novinarke koje su eventualne sankcije, Lajčak je kazao kako stalno ponavlja da je najveća sankcija koju može zamisliti oduzimanje evropske perspektive građanima BiH.

"Nema gore sankcije od toga. Gledajte na region oko vas. Srbija je našla rješenje za pitanje Kosova, jer je imala političku odlučnost i političku volju. Niko ne može da mi kaže da je pitanje 'Sejdić-Finci' teže od pitanja Kosova", izjavio je Lajčak prije sastanka.