SDP BiH
0

"Lajčak negira Ustav BiH i izbornu volju građana"

FENA
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Miroslav Lajčak svojim stavovima, koji su u potpunoj suprotnosti sa zvaničnim stavovima EU, otvoreno poziva na negiranje Ustava BiH i izborne volje svih građana u BiH, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH.

SDPBiH smatra sramotnom današnju izjavu Miroslava Lajčaka u kojoj se navodi da je "apsolutno neprihvatljivo i opasno da kroz politički inženjering izmišljamo neke 'naše' Srbe i Hrvate da bi formalno poštovali Ustav", te da "postoji veliki rizik da u novoj vladi i parlamentu sjede ljudi koji imaju tzv. pravu nacionalnost, ali nemaju legitimitet jer za njih nisu glasali pripadnici tog naroda".

Ova izjava predstavlja pokušaj promjene zajedničkog stava EU i SAD-a od utorka u kojoj su predstavnici međunarodne zajednice prvi put prepoznali i iskazali jasan stav da su upravo dva HDZ-a svojim antiustavnim i nezakonitim djelovanjem blokirali proces uspostave vlasti u FBiH i BiH, rečeno je u saopćenju Centra za informiranje SDP-a.

Imajući u vidu rezultate Lajčakovog mandata kao visokog predstavnika u BiH, a u SDP-u kažu da ih ne bi iznenadilo da se radi o njegovom privatnom stavu, koji je u skladu s njegovim dosadašnjim djelovanjem.

Bosna i Hercegovina nije, niti će ikada biti, prosti zbir triju etničkih skupina, tvrde u SDP-u.

U Ustavu BiH precizno je definirano da je BiH država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba, Hrvata, ostalih i građana, napominju u ovoj stranci.

Gotovo 290.000 birača odlučilo je da ne žele biti samo pripadnici svoje nacije već su spremni na konkretnom programu i izgradnji države BiH stvarati zajedničku budućnost.

To je nova realnost u BiH koju svi moraju poštovati, uključujući i visoke zvaničnike međunarodne zajednice, rečeno je na kraju SDP-ovog saopćenja.