BiH
0

Lajčak: Neću tolerisati zloupotrebu Vijeća ministara i ministarskih funkcija

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izrazio je danas razočaranost jučerašnjim neusvajanjem Zakona o lijekovima u Vijeću ministara BiH, uprkos činjenici da se na pronalaženju kompromisnog rješenja radilo nekoliko mjeseci. Neki od ministara se nisu ni pojavili na glasanju, što je onemogućilo usvajanje Zakona.

Ovaj zakon ima za cilj da uspostavi jedinstveno tržište lijekova, čime se osigurava kvalitet i sigurnost lijekova i medicinskih sredstava u BiH, navodi se u saopćenju OHR-a.

Na taj način, zakon bi poboljšao mehanizme zaštite zdravlja građana, ali i podstaknuo konkurentno formiranje cijena te korisnicima omogućio veći izbor lijekova. Stoga, smatra Lajčak, jučerašnje neusvajanje zakona ide na štetu građana Bosne i Hercegovine.

On navodi da su neke političke stranke mjesecima pod pritiskom koji se na njih vrši kako bi odbile otvaranje tržišta, dok neki od ključnih ministara jučer nisu ni došli na sjednicu kako bi glasali. Time su onemogućili usvajanje zakona uprkos činjenici da je većina ministara koji su prisustvovali sjednici bila za njegovo donošenje.

"Razočaran sam da su opstruirajući ovaj zakon ministri još jednom pokazali kako dobrobit građana ne stavljaju na prvo mjesto. Ministri su imenovani da rade u interesu zemlje, a ne za uske stranačke ili privatne interese. Građani BiH imaju pravo na jeftinije lijekove i na mogućnost izbora različitih lijekova na tržištu", ocijenio je Lačak tim povodom.

Kazao je da neće tolerirati zloupotrebu procedura Vijeća ministara i zloupotrebu ministarskih funkcija koja se vrši radi zaštite privatnih lobija, a ne radi zaštite prava građana.

"Ministre ću smatrati potpuno odgovornim za njihove postupke", zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH.