www.reci.ba
0

Lajčak nastavlja dijalog s građanima

FENA
“U kojoj mjeri su političari i političke stranke ispunili obećanja koja su vam dali na prošlim izborima? Da li ste zadovoljni time što su uradili za poboljšanje vašeg života?” Ovo pitanje visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčák od danas postavlja građanima putem video poruke na Internet stranici www.reci.ba u okviru kampanje o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OHR-a.

Nakon posjete 16 gradova širom BiH i uoči predstojećih općinskih izbora, specijalni predstavnik EU na ovaj način nastavlja započeti dijalog sa građanima, s namjerom da ih potakne da se aktivno uključe u proces evropske integracije BiH.

Sastavni dio tog dijaloga su i odgovori Miroslava Lajčáka na komentare i pitanja građana.

Zamoljen da pojasni stav Evropske unije o popisu stanovništva, specijalni predstavnik EU je u video odgovoru naglasio da se BiH mora uključiti u svjetsku i evropsku bazu podataka.

”Jedan od ključnih razloga je upravo to da imamo tačne statističke podatke koji će omogućiti da se vidi gdje se BiH nalazi na svjetskoj karti po najrazličitijim pokazateljima. Još je važnije da se BiH može uključiti u programe i da dobiva sredstva iz evropskih fondova, posebno fondova vezanih za regionalni razvoj.”

Specijalni predstavnik EU je također istakao da je popis stanovništva pitanje za državnu razinu, o kojem domaći političari moraju postići dogovor “na način koji ne dovodi do daljnjih podjela u BiH”, napominjući da je to “njihova odgovornost i mi treba da tražimo od njih da tu odgovornost ispune.”

www.reci.ba