BiH
0

Lajčak naredio zapljenu pasoša članovima Karadžićeve mreže pomagača

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak naredio je danas zapljenu bosanskohercegovačkih putnih isprava koje se nalaze u posjedu Ljiljane Zelen-Karadžić, Aleksandra Karadžića, Sonje Karadžić-Jovičević i Branislava Jovičevića.

Visoki predstavnik je izdao ovaj nalog na zahtjev Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te u tijesnoj saradnji sa relevantnim domaćim agencijama za provođenje zakona, saopćeno je iz OHR-a.

Ove četiri osobe su na jedan ili drugi način predmet naloga Suda BiH, odluke Vijeća ministara BiH, međunarodnih finansijskih i putnih sankcija te krivičnih istraga koje su u toku u vezi sa njihovom ulogom u mreži pomagača Radovana Karadžića. Današnje mjere se nadovezuju na prethodno navedene mjere.

Od prvog dana na dužnosti visokog predstavnika, Miroslav Lajčak je punu saradnju sa Haškim tribunalom – koja predstavlja obavezu iz Daytonskog sporazuma te prioritet Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira - postavio kao svoj najviši prioritet.

"Međunarodna zajednica je jasno stavila do znanja da od organa vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje da u potpunosti sarađuju sa Krivičnim tribunalom u Hagu (ICTY), te da imaju proaktivnu ulogu u hapšenju svih preostalih optuženika i razbijanju mreža njihovih pomagača. Moja odluka nadopunjuje mjerekojesu poduzeli domaći organi vlasti i ostali međunarodni akteri", izjavio je Lajčak.