OHR
0

Lajčak na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák sudjelovat će u radu 45. sigurnosne konferencije u Minhenu, uglednom forumu o vanjskoj i sigurnosnoj politici koji okuplja svjetske lidere i druge ključne aktere međunarodne politike da bi im pružio prostor za otvoren razgovor o trenutnim svjetskim žarištima.

Ovogodišnja konferencija, od 6. do 8. februara, fokusirat će se na temu "NATO, Rusija, prirodni gas i Bliski istok: budućnost evropske sigurnosti".

Subota poslijepodne će biti posvećena panelima na temu "Globalni izazovi i kriza međunarodnog poretka" i "Regionalna nestabilnost: Južni Kavkaz i Balkan".

Minhenska konferencija o sigurnosnoj politici ove godine okuplja oko 300 učesnika iz preko 50 zemalja, uključujući brojne šefove država i vlada, ministre vanjskih poslova i druge visoke dužnosnike.

Nakon posjete Minhenu, visoki predstavnik će otputovati u Bratislavu, odakle će i dalje pažljivo pratiti razvoj situacije u Bosni i Hercegovini. Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian će u međuvremenu biti vršilac dužnosti visokog predstavnika, saopćeno je iz OHR-a.