BiH
0

Lajčak: Moguće potpisivanje SSP-a za manje od šest mjeseci

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izjavio je danas na otvaranju 10. interparlamentarnog susreta u Sarajevu kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može biti potpisan za manje od šest mjeseci, ukoliko ne bude ometanja. Uvjeti za potpisivanje su reforma policije, Javnog RTV sistema i javne uprave te saradnja s Haagom.

Ovo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak kazao danas u Sarajevu na otvaranju 10. interparlamentarnog susreta Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope i Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Lajčak je naglasio da uvjeti za to potpisivanje jesu reforme policije, Javnog RTV sistema i javne uprave te suradnja s Haagom. Na početku obraćanja kazao je da "dijalog između Parlamenta EU i BiH teško da se može desiti u važnijem trenutku“, pri čemu je dodao da "ljudi u BiH prvu nagradu prvog ugovornog odnosa s EU-om mogu osjetiti vrlo brzo“.

Lajčak je istaknuo da je većina građana za prosperitet i demokraciju, kao i za bržu integraciju u EU, što je, smatra, mudar osnov za pregovore o promjenama Ustava.

Predsjednica Delegacije Evropskog parlamenta za suradnju sa zemljama JI Evrope Doris Pack smatra da je krajnje vrijeme za BiH da napravi korak naprijed. Priznala je, u svom obraćanju, da je nakon što se "čulo za nove rasprave, čak i neke prijetnje u BiH“, smatrala kako će sve što se očekivalo biti izloženo opasnosti.

Generalni sekretar predsjedavajućeg Vijeća Evrope i državni sekretar Slovenije Andrej Ster naglasio je da je zapadni Balkan prvi prioritet vanjskopolitičke agende predsjedavanja Slovenije Europskom unijom. U kontekstu najnovijih dešavanja u Srbiji, spomenuo je kako rezultati izbora u toj državi potvrđuju pravac Srbije ka evropskim institucijama.

"Znam da lideri u BiH prate situaciju, ali taj fokus na Kosovo ne umanjuje značaj koji mi pridajemo razvoju BiH“, kazao je Ster.

On je izrazio podršku naporima i nastojanjima bh. vlasti na putu ove države ka EU-u te najavio da će krajem marta u Sloveniji biti održana konferencija o zapadnom Balkanu čiji cilj je reafirmacija perspektive EU-a u ovom regionu.

Direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić je naglasio da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU 4. decembra 2007. godine ocijenjeno kao značajan događaj i izvanredan signal javnosti da BiH ima evropsku budućnost.

"Više Evrope znači više mira, više prosperiteta“, kazao je Topčagić, dodajući da očekivano i planirano potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, a on se nada i sa Srbijom, cijelu regiju stavlja u novu poziciju u odnosu na EU.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas naglasio je da je BiH vrlo blizu ispunjenja svih uvjeta koji su pred nju stavljeni radi potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Upozorio je da će svaki pokušaj da se promijene osnove onog što je dogovoreno u Mostaru dovesti do ozbiljnog kašnjenja u procesu evropskih integracija.

Na dnevnom redu 10. interparlamentarnog susreta BiH i Evropskog parlamenta jesu i teme o glavnim problemima reforme Ustava, rad pravosuđa i borba protiv korupcije, regionalna suradnja, ekonomska situacija i IPA fondovi.