BiH
0

Lajčak: Međunarodna zajednica mora pronaći nove partnere u BiH

FENA
Međunarodna zajednica morala bi pronaći nove partnere u Bosni i Hercegovini jer političari koji su sada na vlasti nisu u stanju provesti potrebne reforme, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

Nakon što je tokom dana u Bruxellesu razgovarao s predstavnicima Kontakt grupe o neuspjehu reforme policije u BiH, Lajčak je, kako javlja dopisnik BHT 1, izjavio da je najveća odgovornost za takvo stanje na političarima iz Republike Srpske.

"Ja sam želio da moj glavni posao (u BiH) bude približavanje Evropskoj uniji. Trenutno za to nemamo partnere i time se trebamo pozabaviti tako da ne dođemo u situaciju kao prošle sedmice (kada su propali pregovori)", izjavio je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje koga međunarodna zajednica smatra odgovornim za najnoviju političku krizu u BiH, Lajčak je kazao da su političari iz Republike Srpske "u najvećoj mjeri odustali od prethodno preuzetih obveza".

"To je činjenica i oni to dobro znaju", kazao je slovački diplomat ali je pritom dodao kako nisu samo oni krivi.

"Ja sam doista očekivao više ozbiljnosti", kazao je Lajčak, istaknuvši da su se sudionici pregovora o reformi policije ponašali kao da imaju beskrajno mnogo vremena.

Postizanje dogovora o reformi policije bio je glavni uvjet da BiH ove godine s EU-om potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pregovori o tom pitanju propali su jer političari iz RS-a nisu pristali da se ukine policija tog entiteta niti da je se stavi pod nadzor državnih tijela vlasti.