BiH
0

Lajčak: Kosovo samo alibi za one koji ne žele rješenje u BiH

FENA
Pitanje statusa Kosova nema neposredne veze s BiH nego tu vezu uspostavljaju oni kojima je Kosovo alibi da se u Bosni i Hercegovini ne dođe do rješenja, izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak.

"Naravno da je u regiji sve povezano i da će s Kosova doći jak signal koji će imati utjecaja, ali s druge strane ne postoji nikakva neposredna veza ili pitanje u kojemu bi BiH bila ovisna od Kosova ili njegov talac", izjavio je Lajčak za slovenski dnevnik, prenosi Hina.

On je dodao da prema istraživanju provedenom u ljeto ove godine 86 posto stanovnika BiH doživljava kao svoju državu, a njih 72 posto ne vidi alternative učlanjenju u Europsku uniju.

"BiH ima i svoje probleme, a oni su u rukama njenih lidera. Povezivanje s pitanjem Kosova samo je alibi za one koji ne žele rješenje", rekao je Lajčak.

Po njegovim bi riječima zemlje u regiji trebale iskoristiti položaj Slovenije kao predsjedavajuće EU-u u prvoj polovici iduće godine jer ona inzistira na jasnijoj "europskoj perspektivi" država zapadnog Balkana i pokazuje primjerom da je učlanjenje u EU realna aspiracija.

Lajčak je odbio komentirati postoji li sličnost između problema razgraničenja na moru u slučaju Hrvatske i Slovenija s razgraničenjem Hrvatske i BiH kod Neuma.