Mladen Bosić
0

"Lajčak je trebao da ispravi neke odluke"

FENA
Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je da je Miroslav Lajčak, koji bi danas trebalo da zvanično saopći da prije vremena ide s mjesta visokog predstavnika u BiH, bio najkorektniji od svih prethodnika na toj funkciji, ali i da je trebalo da ispravi neke odluke koje su tiču, naveo je, ljudskih prava.
  • Lajčak bi trebalo da prije odlaska iz BiH ispravi i greške svojih prethodnika, koji su kaznama i smijenama domaćih političara, tim licima uskratili osnovna ljudska prava, smatra Bosić, koji tu misli na smijenje članova SDS-a, te predstavnika nekih drugih stranka.

Iznio je i stav da je Lajčak bio "najkorektniji od svih dosadašnjih visokih predstavnika, jer je tu funkciju vršio na diplomatski način, shvativši da mjere prisile, koje je najviše koristio Pedi Ešdaun vode ka daljim političkim tenzijama".

Bosić je danas novinarima u Banjoj Luci kazao da je SDS očekivao da će Lajčak u svom mandatu poništiti te odluke, koje nemaju, kazao je, veze s Konvencijom o ljudskim pravima, jer nikom od tih ljudi tim povodom nije suđeno ni za kakav kriminal.

  • To je crna mrlja na međunarodnoj zajednici koju je Lajčak trebalo da ispravi prije odlaska, ocijenio je lider SDS-a komentarišući najavu da Lajčak odlazi s mjesta visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU zbog preuzimanja funkcije ministra vanjskih poslova Slovačke.