BiH
0

Lajčak: Insistiramo na funkcionalnosti države BiH i poštivanju njenog suvereniteta

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas se u Sarajevu sastao sa zamjenikom vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu i operativnim komandantom Operacije Althea/EUFOR generalom Johnom McCollom.

Upoznavajući generala McColla sa trenutnom političkom situacijom u zemlji, Lajčak je rekao da se BiH danas suočava sa dva izazova - prvi se odnosi na funkcionalnost države, a drugi na njenu perspektivu brzog priključenja EU.

"Mi i dalje insistiramo na funkcionalnosti države i poštivanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Istaknuvši kako za budućnost BiH nema važnijeg koraka, Lajčák je rekao kako nikome nije u interesu da se ispriječi na putu ove zemlje prema njenoj budućnosti u EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozdravio tijesnu saradnju između EUFOR-a i OHR/EUSR-a, navodeći kako BiH pozdravlja prisustvo EUFOR-a, koje potcrtava i privrženost EU ovoj zemlji.

General McColl se složio da je tijesna saradnja korisna za sve strane i naveo da će “EUFOR ostati u zemlji sve dok ne obavi svoj zadatak, dajući svoj doprinos uspostavi sigurnog okruženja”.

"U pogledu implementacije reforme odbrane, najveća prepreka je i dalje prenos vlasništva nad vojnom imovinom sa entitetskog na državni nivo u skladu sa zakonom", kazao je Lajčák.

Dodao je kako se očekuje da državni i entitetski premijeri djeluju u skladu sa Zakonom o odbrani i ispoštuju sporazum koji su postigli u vezi sa procesom realizacije prenosa vlasništva u julu 2007. godine.