BiH
0

Lajčak i Solana o napretku neophodnom za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

FENA
Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčák sastao se danas sa visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU Javierom Solanom kako bi razmotrili oblasti u kojima BiH mora postići napredak da bi bila u stanju da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ambasador Lajčák, kome je promoviranje evropskih integracija jedan od glavnih prioriteta, također je izvijestio dr. Solanu o nedavnim razgovorima koje je imao sa ključnim zvaničnicima i liderima političkih stranaka širom BiH. Tokom tih razgovora, specijalni predstavnik EU zahtijevao je od političkih lidera da rade na kompromisu oko nekoliko ključnih pitanja kao što je restrukturiranje policije.

“Bosna i Hercegovina će još više zaostajati za svojim susjedima i svi njeni građani će biti gubitnici ukoliko politički lideri ne prevaziđu razlike i postignu kompromise”, rekao je ambasador Lajčák.

Tokom posjete Briselu, ambasador Lajčák je također prisustvovao konferenciji svih devet specijalnih predstavnika EU, koje je imenovalo Vijeće EU u različitim dijelovima svijeta, da bi razmijenili svoja radna iskustva.