BiH
0

Lajčak govori na debati "Parlament za Evropu"

FENA
Specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčák, sutra će poručiti parlamentarcima BiH da moraju igrati aktivniju ulogu u definiranju budućnosti ove zemlje jer političari ne uspijevaju da dođu do novog konsenzusa u pogledu evropske budućnosti BiH.

Miroslav Lajčák će se obratiti parlamentarcima i visokim zvaničnicima EU na jednodnevnoj konferenciji “Parlament za Evropu”, koja okuplja visoke zvaničnike iz EU i parlamentarce iz BiH u cilju razmjene iskustava drugih zemalja u procesu integracije u EU i očekivanja EU.

Učesnici “Parlamenta za Evropu” će imati priliku da čuju prezentacije direktora Direkcije za evropske integracije BiH Osmana Topčagića, direktora za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pierrea Mirela i slovačkog parlamentarca i bivšeg ministra vanjskih poslova Slovačke Eduarda Kukana u vrijeme pristupa ove države Evropskoj uniji.

Debate o EU nastavljaju se tokom cijele sedmice - u srijedu se u Sarajevu sastaju mladi iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije u svrhu održavanja dvodnevne konferencije o položaju i statusu mladih u procesu integracije u EU.

U četvrtak će se predstavnici nevladinog sektora iz cijele BiH susresti sa najvišim zvaničnicima Evropske unije u BiH da bi definirali smjernice za zajedničko djelovanje na putu ka EU, saopćeno je iz OHR-a.