BiH
0

Lajčak fokusiran na pronalaženje dogovora za reformu policije

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) danas je pozdravio prihvatanje svih političkih aktera u BiH da se vrate procesu policijske reforme, što je indikacija odgovornosti, izjavio je danas glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić. Prema navodima, na političkoj sceni BiH nema više mjesta za odlaganje rješenja problema reforme policije.

On je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao kako visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak prima i analizira komentare stranaka o prijedlogu reforme policije.

U OHR-u ističu kako je sada potreban dokaz spremnosti svih aktera za kompromis u interesu države i njenih građana.

Ova prijedlog reforme predstavlja bazu i obuhvatio je sve ono što je iz ranijih razgovora bilo prihvatljivo za sve strane, kazao je Milišić, napomenuvši kako je Lajčak trenutno fokusiran na pronalaženje dogovora, ali da će ukoliko proces propadne morati doći do posljedica.

Također, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obratit će se u četvrtak na plenarnoj sjednici državnim parlamentarcima, ali je pozvao i predstavnike svih institucija koje imaju ulogu u izgradnji budućnosti BiH.

Tako je na plenarnu sjednicu pozvao i članove Predsjedništva, Vijeća ministara BiH, entitetske premijere i predsjedavajuće entitetskih parlamenata.

Kako najavljuju u OHR-u, Lajčak će naglasiti da je BiH suočena sa neugodnim izborom koji mora načiniti ove jeseni - da nastavi dalje putem prema EU i igra ulogu u regionu ili da se izolira i od jednog i od drugog.

Izazovi koji su postavljeni, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ustavna reforma, borba protiv siromaštva i uspostava pravde, mogu se efikasno rješavati ukoliko sve institucije BiH igraju konstruktivnu ulogu i sve stranke pokažu spremnost na kompromis za dobrobit građana i zemlje kao cjeline, smatra Lajčak.

On će stoga jasno poručiti predstavnicima bh. institucija kako više nema prostora za politiku konfrontacije i odlaganja.

Vezani članci