BiH
0

Lajčak dao čvrstu podršku Brčko Distriktu

FENA
"Brčko je na dobrom putu i treba nastaviti koristiti svoj specijalni status kako bi učinio život boljim za sve stanovnike tog distrikta", poručio je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak na današnjoj svečanoj akademiji organiziranoj u povodu Dana Brčko distrikta.

Istaknuo je da je potpuno zaživljavanje projekta Brčko distrikta i dalje aktualno, ne samo u BiH, već i izvan njenih granica.

"Prije nekoliko dana Vijeće za implementaciju mira odredilo je ispunjenje Konačne odluke za Brčko kao jedan od pet ključnih ciljeva. Ti se ciljevi moraju ispuniti prije nego što se Ured Visokog predstavnika zatvori", naglasio je Lajčak.

On je u potpunosti podržao inicijativu supervizora Rafi Gregorijana o reguliranju odnosa između Brčkog i entitetskih te državnih institucija.

Lajčak je kazao da će i dalje tijesno surađivati s Distriktom, kao i s entitetima i državnim institucijama, a sve kako bili spremni i sposobni da ostvaraju svoja ustavna ovlaštenja nad Distriktom i ispunjavanju sve preuzete obveze prema Distriktu. Istaknuo je kako posebno uvažava aktivan doprinos Distrikta Brčko integracijama Europske unije, posebice u reformi javne uprave i reformi obrazovanja.

Današnjoj svečanosti u Brčkom prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, te predsjednik Republike Srspke Rajko Kuzmanović.