BiH
0

Lajčak: Bh. lideri moraju odlučiti žele li u Evropu ili ne

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak pozvao je u srijedu bh. lidere da odluče da li zaista žele ulazak u Evropsku uniju ili ne. "Politički lideri u BiH moraju izvesti zemlju iz krize i odlučiti kojim pravcem će krenuti, žele li oni da njihova zemlje krene prema Evropi ili će i dalje kočiti reforme da ih njihovi susjedi pretiču", navodi se u saopćenju objavljenom nakon susreta u Bruxellesu između Lajčaka i evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna.

"Oni moraju odlučiti je li evropska integracija njihov stvarni prioritet", dodao je on.

Komesar Rehn izgovorio je skoro iste riječi prije petnaest dana, nakon neuspjelog dogovora o reformi policije koju traži EU radi potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Sarajevom.

Ovoj reformi se još uvijek protive Srbi, koji zahtijevaju ostanak entitetske policije, za razliku od Bošnjaka i Hrvata koji traže ukidanje entitetske policije i uspostavljanje nove strukture na nivou centralne vlasti.

Sukobi između lidera Republike Srpske i lidera Federacije BiH primorali su Lajčaka, koji raspolaže značajnim izvršnim ovlaštenjima, da poduzme mjere u cilju poboljšanja efikasnosti bosanskih institucija.

Olli Rehn je u srijedu podržao "napore visokog predstavnika u izgradnji demokratske države, funkcionalne i pouzdane, koja će omogućitri poboljšanje života njenih građana i boljeg odgovora zahtjevima EU-a", prenio je AFP.

U svom godišnjem izvještaju o napretku postignutom u BiH, Evropska komisija je u utorak osudila "nacionalistički retoriku" bosanskih političkih lidera, koji su "zakočili" reforme u 2007.