BiH
4

Lajčak: Aplikacija BiH za EU bit će prihvaćena ako preostali uslovi budu ispunjeni

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se u Bratislavi sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Razgovarali su o prioritetima ove države pred preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom i u tom kontekstu, o uslovima koje BiH mora da ispuni kako bi dobila upitnik Evropske unije.

Ministar Lajčak je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa četiri prioritetne teme koje će biti u fokusu šestomjesečnog predsjedavanja Slovačke Evropskom unijom i rekao da su to unapređenje ekonomsko-finansijske saradnje EU, jačanje zajedničkog tržišta sa posebnim akcentom na digitalno i energetsko tržište, održiva politika migracija i Evropska unija kao globalni akter sa akcentom na očuvanje i jačanje kredibiliteta politike proširenja.

Istaknuo je da u toku predsjedavanja Slovačka želi da postigne napredak u približavanju Evropskoj uniji kod Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Ministar Lajčak je rekao da BiH mora da ispuni dogovorene uslove za dobivanje upitnika i da postoji šansa da se to desi u julu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU. On je rekao i da želi da BiH dostigne i početak zvaničnog procesa dobivanja statusa kandidata.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena da nastavi započeti proces reformi, te da radi na ostvarivanju dogovorenih ciljeva. Rekao je da je tekst mehanizama koordinacije gotovo finaliziran i da je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a, te da očekuje da ga potvrdi i Predsjedništvo BiH. Rekao je da je oporavak BiH važan, prije svega, za građane BiH, ali i da pokazuje punu ozbiljnost puta prema Evropskoj uniji.

Istaknuo je da u cjelokupnim naporima na ovom putu nije riječ o deklarativnom, nego o stvarnom opredjeljenju Bosne i Hercegovine za proces europskih integracija. Naveo je da su usvojeni mnogi dokumenti koji su prethodili predaji aplikacije i dokumenti koji su važni za predstojeću sjednicu Vijeća za vanjske poslove EU.

Ministar Lajčak je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa pripremama za konferenciju o migracijama u regionu koja će se održati od 28. do 30. oktobra 2016. godine i na koju će biti pozvana i BiH.

Razgovarali su i o ispunjavanju uslova za aktivaciju MAP-a pred samit NATO saveza u Varšavi.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, ambasadorica BiH u Českoj Republici Danka Savić i ambasador Slovačke Republike u BiH Jan Pšenica.