BiH
0

Lajčak apeluje na lidere političkih partija da prevaziđu sujete i nepovjerenje

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak danas je još jednom apelirao na bh. političare da prevaziđu sve sujete i međusobna nepovjerenja i do kraja sedmice postignu dogovor o reformi policije.

Lajčak je izrazio nadu da će lideri političkih partija uspjeti da "saberu pamet" i da se dogovore o ovom pitanju koje ima apsulutnu podršku građana te tako osiguraju da BiH uđe u voz za EU zajedno sa svojim susjedima.

-Ukoliko će ponovno prevladati sujeta i nepovjerenje onda su vaši političari odlučili da vi niste zaslužili da budete na istoj platformi kao vaši susjedi, rekao je visoki predstavnik, nakon susreta u Sarajevu s nevladinim sektorom u BiH.

On je najavio da će 15. oktobra u Briselu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova EU, gdje će biti doneseni zaključci vezani za situaciju u BiH.

Lajčak je danas za svoj Protokol o reformi policije dobio podršku od tri najveće nevladine organizacije u našoj zemlji, koja je iskazana zaključcima s nedavno održanog okruglog stola o evropskim intergracijama.

Ove zaključke su visokom predstavniku uručili predsjednici Hrvatskog narodnog vijeća Luka Markešić, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Sabira Hadžović i Srpskog građanskog vijeća Mirko Pejanović.

Oni smatraju da je Lajčakov dokument o reformi policije dobra osnova za rješenje pitanja reforme policije, koje će BiH omogućiti da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je kazao predsjednik SGV-a Mirko Pejanović reforma policije je strateško pitanje i za građane i za državu, jer od njenog rješenja zavisi da li će biti nastavljen integracijski proces u BiH.

Ove tri nevladine organizacije ocjenjuju situaciju u zemlji najlošijom od potpisivanja Daytonskog sporazuma te pozivaju političare da prihvate Protokol o reformi policije.

SGV, VKBI i HNV pozvali su visokog predstavnika da poduzme sve mjere u okviru svojih ovlaštenja kako bi uspio projekt reforme policije te istakli da za neuspjeh ne trebaju biti kažnjeni građani BiH nego političari.

Visoki prestavnik i specijalni predstavnik EU zahvalio je na podršci koju je dobio od ovih organizaciju te ocijenio iznimno važnim ulogu civilnog sektora u svakom demokratskom društvu.

Također, smatra važnim činjenicu da su ove nevladine organizacije izabrale integraciju, umjesto izolacije, izrazivši očekivanje da će isto učiniti i bh. političari.