BiH
0

Lajčak: 85 posto građana BiH podržava evropske integracije

FENA
Političari moraju poštovati volju 85 posto građana BiH koji podržavaju evropske integracije, naglasio je danas visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak tokom javne debate «Budućnost BiH u EU» održane u Zenici.

«Prošlog mjeseca uradili smo ispitivanje javnog mnijenja vezano za podršku evropskim integracijama što je pokazalo da je ta podrška još jača nego što smo prije govorili. Procenat je iznad 80 posto kod sva tri konstitutivna naroda što je jako ohrabrujuće. To predstavlja političku obavezu za političke lidere kojima sam danas na Jahorini, gdje sam prisustvovao sjednici Vijeća ministara BiH rekao da, ako nešto želi 85 posto građana ove zemlje, to za njih mora biti najveća obaveza», izjavio je Miroslav Lajčak.

Visoki predstavnik u BiH je ocijenio kako je dobro da danas u BiH postoji dobra politička atmosfera, te napomenuo kako je u dosadašnjim javnim debatama od građana u različitim krajevima BiH saznao da imaju iste probleme.

«Bez obzira da li ste u FBiH, RS-u, zapadu, jugu, sjeveru ili istoku BiH, na listi prioriteta na prvom mjestu je posao. Nezaposlenost, nezaštićenost na radnom mjestu. Drugo mjesto na listi prioriteta je korupcija i kriminal, a na trećem problemi u obrazovanju, kao što su dvije škole pod jednim krovom, nepovezanosti školskih ustanova sa radnim tržištem. To pokazuje da se ljudi u svim krajevima BiH bore sa istim problemima, da razmišljaju apsolutno na isti način o tim problemima i očekuju da se oni što prije riješe», na današnjoj javnoj debati sa građanima Zenice izjavio je Miroslav Lajčak.

Javnu debatu u Zenici, tokom koje se govorilo o političkoj stabilnosti i sigurnosti BiH, ekonomskoj situaciji i investicijama na evropskom putu, te regionalnoj saradnji, mladima i obrazovanju, organizovala je Ustanova za zaštitu ljudskih prava «Independent» Zenica u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva iz Sarajeva i uz pomoć Ureda visokog predstavnika u BiH.

U narednim danima javne debate održat će se u Trebinju i Banja Luci.