Presuda "Slobodnoj Bosni"
0

Lagumdžiji, Komšiću i Hadžiću po 3.000 KM za duševnu bol

Piše: A. Panjeta
Senad Avdić: "Nepismena politička presuda"
Senad Avdić: "Nepismena politička presuda"
Prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu izdavač magazina "Slobodna Bosna" dužan je Zlatku Lagumdžiji, Željku Komšiću i Damiru Hadžiću sa po 3.000 konvertibilnih maraka "naknaditi nematerijalnu štetu zbog klevete i diskriminacije".

Podsjećamo, čelnici SDP-a Lagumdžija, Komšić i Hadžić tužili su urednika "Slobodne Bosne" Senada Avdića zbog navoda iznesenih u tekstu "Kako su pali Hadžić i Hasibović" objavljenom u ovom magazinu u oktobru 2009. U prvostepenoj presudi istanuto je kako su tekstom izvršene povrede Zakona o zaštiti od klevete, Konvencije o pravima djeteta i Kodeksa za štampu.

"Iz provedenih dokaza, posebno saslušanjem tužilaca kao parničnih stranaka, sud je neposrednim opažanjem utvrdio postojanje bojazni i straha za sigurnost i bezbjednost svoje porodice, a naročito malodobne djece. Tužioci su kao javne ličnosti zbog objavljivanja tekstova i fotografija koji su u suprotnosti sa citiranim zakonima i konvencijama pretrpjeli strah i bol nemoućnosti da spriječe ugrožavanje svoje malodobne djece", obrazložila je svoju odluku "na osnovu neposrednog opažanja" sudinica Lejla Fazlagić. Kako je u izjavi za Sarajevo-x.com kazao Senad Avdić koji je presudu tek dobio, za tu odluku nije bilo nikakvog dokaza u vidu sudskog vještačenja iz kojeg bi se utvrdili pomenuti strah i duševne boli.

"Nije najveći problem u tome što je ona u potpunosti politička: najveća mana te presude je što je potpuno nepismena. Mnogo je zadnjih godina, što proračunskih, što stranih para skršeno na takozvanu reformu pravosuđa i mislim da je tu bilo nekih kvalitetnih iskoraka. Međutim, presuda koju je napisala sutkinja Fazlagić pokazuje da je zaobiđen vrlo važan segment i da sudije nisu prošli osnovni analfabetski kurs. Napisala je, recimo. da je Hadžić načelnik općine Novo Sarajevo!", kazao je Avdić, dodajući da "gospođa koja napiše da je Damir Hadžić 'podpredsjednik' i koja ne zna koje je općine načelnik, mora hitno proći intenzivan analfabetski kurs".

"Presuda jeste politička, kafansko-jaranska ujdurma. Mi ćemo se protiv ove presude žaliti, a nadam se da će trojac Lagumdžija, Komšić, Hadžić ovu presudu u krugu sutkinje Fazlagić i njene familije kvalitetno zaliti", ogorčen je Avdić.

U tekstu zbog kojeg su pomenuta trojica tužili Avdića izneseni su podaci prema kojima je Federalna uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića, i direktora građevinske firme "Butmir" Huseina Seje Hasibovića, a na osnovu prijave tadašnjeg direktora ASA Holdinga Nihada Imamovića. U prijavi je Imamović naveo da je od njega i grupe investitora tražen novac kako bi se odobrile izmjene regulacionog plana Alipašino polje kojima bi mogli početi gradnju u nekadašnjem krugu Astre. U spornom tekstu objavljena je i fotografija pomenute trojice s ljetovanja, na kojoj su bez zaštite prikazana njihova maloljetna djeca.