BiH
4

Lagumdžija: Za tri sedmice ćemo znati kolike su štete

NAP
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Moramo se ujediniti u ova teška vremena, po strani ostaviti sve podjele i dati ljudima koji znaju da rade svoj posao, izjavio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Kako ističe, ako se kreira atmosfera da ovdje niko ništa ne radi i da je sve ovo čista institucionalna propast kako onda možemo očekivati da nam neko uopšte pomogne.

"Ne znam da li je to moguće u izbornoj godini. Ali, što se mene i ljudi na koje imam utjecati tiče u prvom planu će nam biti stabilizacija i obnova zemlje. Ako narod to prepozna bit će nam drago, a ako ne bude tako i narod prepozna neke koji šire demagogiju bit će mi žao zbog ove zemlje. Meni je najvažnije da u ovih nekoliko mjeseci učinim što mogu i da mi savjest bude čista", kaže Lagumdžija.

Njegovo ministarstvo je dobilo zaduženje da organizira međunarodnu donatorsku konferenciju za pomoć ugroženima u poplavama u BiH. No, kaže, kako je još rano govoriti i o okvirnom terminu održavanja konferencije. Prije svega kaže Lagumdžija, moraju se precizno utvrditi štete.

"Ali, to još uvijek nije moguće. Ni voda se iz nekih dijelova nije povukla. Još traju akcije spašavanja faktički. Imamo stalni rast broja klizišta i do 3.000! Mi smo na Vijeću ministara BiH formirali jednu grupu koju čine predstavnici tri ključna ministarstva dva iz entiteta i jednog iz Distrikta Brčko. Da se napravi metodologija procjene štete, i prijedlog kriterija za implementaciju pomoći koja se prikupi. Zato je važno da se napravi ekspertna procjena. Ona može biti osnov za međunarodnu konferenciju", kaže Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, za kredibilnu procjenu štete trebat će najmanje tri sedmice ozbiljnog rada na svim nivoima vlasti.

"Imamo na tim klizištima 9.000 minskih polja, imamo 230 škola i medicinskih ustanova koje su potpuno neupotrebljive. Imate devastirani Dom zdravlja u Maglaju, lakše bi nam bilo da je tu ledina pa da ponovo gradimo. Mi znamo da su to milijarde maraka štete, da je to i veće nego ratna materijalna razaranja, ali samo dragi Bog jedini zna kolika je šteta od ove katastrofe", ističe Lagumdžija.