BiH
141

Lagumdžija za Klix.ba: HDZ je na današnji dan rušio Stari most, a danas koalicija Most ruši HDZ

Razgovarao: Amer Džano
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija u razgovoru za Klix.ba komentariše rezultate izbora u Hrvatskoj, kao i neizvjesnost formiranja vlasti u ovoj zemlji.

Prema rezultatima Državne izborne komisije, na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj HDZ je osvojio 59 mandata, računajući 3 mandata iz dijaspore, SDP 56 mandata, a koalicija Most 19 mandata.

Lagumdžija upravo u zastupnicima koalicije Most vidi prevagu u formiranju vlasti.

"Mnogi govore da su rezultati bili očekivani. Nije ovo bilo očekivano kod ljudi koji su racionalno razmišljali. Pravi pobjednik izbora u Hrvatskoj je Most i tu nema dileme. Mislim da se i historija poigrala s nekim datumima jer je danas godišnjica rušenja Starog mosta. Mostar i BiH su uzor kada ih simbolizira most, a u rano jutro 9. novembra 2015. godine se pokazalo da kao što je HDZ ranije rušio Stari most, sada koalicija Most odlučuje da li da ruši ili podigne HDZ", rekao je Lagumdžija za Klix.ba.

Istakao je da su za formiranje vlasti u Hrvatskoj sve opcije otvorene, te da tek predstoji ozbiljna partija šaha.

"Građani Hrvatske su na ovim izborima očigledno poslali poruku da žele da se nešto mijenja. Jasno je da je Most bliži SDP-u nego HDZ-u, ne samo programski, već i personalno. Ne treba ipak zaboraviti da je HDZ relativni pobjednik izbora i imaju predsjednicu Republike koja dolazi iz te političke opcije", dodao je Lagumdžija.

Prema njegovom mišljenju, sada počinje novi zaplet na hrvatskoj političkoj sceni.

"Ukoliko bi bilo koja od većinskih stranaka, HDZ ili SDP, napravila koaliciju sa Mostom, bit će to dosta tijesna većina i onda će saborski život biti mnogo uzbudljiviji nego što je bio ranije. Imajući u vidu heterogenost Mosta i tu je puno toga moguće. Postoji još jedna opcija, a to je ono što se nedavno desilo u Turskoj. Dakle, da hrvatska predsjednica bude primorana da raspiše nove parlamentarne izbore", napominje Lagumdžija.

Osvrnuo se i na mogućnosti promjene odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini zavisno od formiranja nove vlasti u susjednoj državi.

"Bez obzira na to koja od ovih varijanti se pretvori u vladajuću strukturu mislim da neće biti velikih izmjena kada je u pitanju politika Hrvatske prema BiH. Za nas je veoma važno da Hrvatska ima što stabilniju vlast zato što je to naš susjed i zato što preko njih graničimo sa EU. Nova koalicija će sigurno na dnevni red staviti najznačajnije pitanje, a to je kako ćemo mi u BiH odlučivati o BiH. Neće se o tome odlučivati ni u Zagrebu ni u bilo kojoj drugoj metropoli", zaključio je Lagumdžija.