BiH
0

Lagumdžija vjeruje da će vlast biti formirana do kraja februara

SRNA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da vjeruje da će vlast na nivou BiH biti uspostaljena do kraja februara i izrazio nadu da će SDP sa SNSD-om, koji je u Republici Srpskoj pobjednička stranka, uskoro postići dogovor.

Lagumdžija je za BN televiziju rekao da SDP nije remetilački faktor i da je otvoren za čist, jasan i iskren dogovor.

"Ali, ako će institucije BiH biti mjesto na kojem ćemo samo da se tučemo i varamo - bolje bez nas. Mi hoćemo da budemo opozicija onome ko pravi takve institucije BiH. Ali, ako bilo ko želi, uključujući i SNSD, da pravimo zajedno drugačiju BiH - sa ekonomskog, socijalnog, pravnog aspekta, BiH koja ima dva entiteta i tri jednakopravna naroda na cijeloj teritoriji BiH i sve građane ravnopravne, tu smo", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje zašto u svemu nema mjesta za HDZ, kao i da li se time ignoriše legitimna volja hrvatskog naroda, Lagimdžija je rekao da je SDP prije svega usaglasio platformu sa SDA, HSP i Narodnom strankom "Radom za boljitak", a koja se tiče ekonomskih i socijalnih pitanja, te pitanja borbe protiv kriminala i korupcije.

"Ono na čemu mi insistiramo i što smo predlagali jeste da se konstituiše Dom naroda. Ako je hrvatski narod najmalobrojniji u BiH, možemo sa svim strankama koje predstavljaju Hrvate, u ovoj fazi razvoja naše zemlje kada ustavne reforme treba da odgovore i na to pitanje ravnopravnosti Hrvata,  da  uključimo sve hrvatske stranke, ali samo na zajedničkom programu", rekao je Lagumdžija.

On je napomenuo da je SDP pozvao i druge hrvatske stranke, HDZ i HDZ 1990, da se izjasne o programu.

Lagumdžija je ponovio da je SDP spreman da bude i opozicija "gdje god su drugi u stanju da naprave koaliciju bez SDP-a". 
On je dodao da SDP ne želi biti dio vlasti koja bi bila kao prethodna, navodeći da je vlast na nivou Vijeća ministara BiH u tom četvorogodišnjem periodu bila neefikasna.