BiH
41

Lagumdžija vjeruje da će se Kuvajt uključiti u rad donatorske konferencije

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se jučer u Sarajevu s delegacijom Grupe prijateljstva s BiH Nacionalne skupštine Države Kuvajt, koju je predvodio predsjedavajući Grupe Saud Neshmi Al Houraiji.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete parlamentarne delegacije prijateljskog Kuvajta i saradnje koju Parlamentarna skupština BiH i Nacionalna skupština Države Kuvajt ostvaruju. Ocijenio je da posjeta delegacije pokazuje želju i namjeru obje strane za učvršćivanjem međusobnih veza.

Lagumdžija je sagovornike informirao o razmjerama štete nastale usljed katastrofalnih poplava i klizišta u BiH. Između ostalog je rekao da je usljed elementarnih nepogoda kakve nisu zabilježene u posljednjih 120 godina poplavljeno 30 posto teritorije BiH, te da procjene govore da ukupna šteta iznosi oko dvije milijarde eura ili 16 posto GDP BiH, što predstavlja četiri budžeta institucija BiH.

Lagumdžija je ovom prilikom izrazio zahvalnost narodu i vlastima Države Kuvajt koje su među prvima reagirale i ukazale hitnu pomoć u prevladavanju dramatične situacije izazvane poplavama, pri čemu je posebno naveo podatak da je Vlada Države Kuvajt uputila urgentnu pomoć u vrijednosti od milion dolara. On je istaknuo da je održavanje međunarodne donatorske konferencije za saniranje nastalih šteta sljedeći neophodan korak koji slijedi nakon faze pružanje urgentne pomoći i procjene šteta, te da je planirano da se ista održi sredinom jula 2014. godine.

Lagumdžija je sagovornike upoznao da je u okviru priprema za donatorsku konferenciju i obnovu zemlje prošle sedmice imao sastanak s ambasadorima Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske saradnje (OIC) u New Yorku. U communiqueu sa sastanka Kontakt grupa je izrazila jednistvenu podršku i solidarnost zemalja članica OIC-a i naglasila da će urgentna pomoć koju su već pružili našoj zemlji biti praćena daljnjom pomoći nakon izvršene procjene štete.

Lagumdžija je naglasio da Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da sama finansira obnovu i rekonstrukciju područja koja su pogođena poplavama.

Predsjedavajući Grupe Al Houraiji je uime delegacije izrazio žaljenje zbog žrtava poplava i nastalih šteta. Također je naglasio da će sve informacije o procjenjenim štetama i pripremama za donatorsku konferenciju biti prenesene nadležnim institucijama u Kuvajtu izražavajući uvjerenje da će Država Kuvajt aktivno učestvovati u konkretnoj pomoći za saniranje šteta od poplava u BiH.

Ambasador Države Kuvajt u BiH Naser Riden Thamer Almotairi naglasio je da u ovoj zemlji trenutno traje medijska kampanja za pomoć poplavljenim područjima BiH, te da je do sada uručena pomoć tek početak i da Država Kuvajt namjerava biti aktivno uključena u pružanje pomoći BiH u predstojećim fazama obnove i rekonstrukcije zemlje nakon poplava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH-a.