BiH
0

Lagumdžija - Vershbow: Za ulazak u NATO treba mnogo truda

Anadolija
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas je u Sarajevu razgovarao sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Alexanderom Vershbowom koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao, kako je Vershbowom razgovarao o aktiviranju MAP-a za BiH, sastancima u Chicagou i Bruxellesu te aktuelnim političkim događanjima u BiH.

Lagumždija je istakao je zajednički zaključak da je samit NATO-a u Chicagou bio veoma produktivan za BiH, te dodao kako je iskoristio ovu priliku da Vershbowa informiše o proteklom sastanku u Bruxellesu, kao i sastanku lidera šest stranaka u Banjoj Luci.

Lagumdžija je kazao da je Vershbowu prenio kako će novi ministar odbrane BiH biti Zekerijah Osmić iz Brčkog, "sredine koja je pokazala da je uspješna u pomirenju".

"Postoji potpuni konsenzus u ovoj zemlji da je za nju najbitnije obezbijediti sigurnost, stabilnost i neku vrstu slike o nama kao o zemlji koja je interesantna i drugima da investiraju u nju", istakao je Lagumdžija, te dodao kako NATO za BiH nije cilj, već alat za transformaciju.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a je kazao kako je trenutno na turneji u okviru koje će obići tri zemlje Balkana, a na zahtjev generalnog sekretara Andersa Fogha Rasmussena. On je dodao kako je BiH veoma važna zemlja za NATO, ne samo kao partner NATO-a, već kao punopravni član.

"Prolazak kroz otvorena vrata NATO-a zahtijeva naporan rad i puno ulaganja, ne samo BiH, već i drugih zemalja koje kucaju na ta vrata. Zemlje koje žele članstvo u NATO-u moraju pokazati političku posvećenost i spremnost na provođenje reformi", istakao je Vershbow. On je rekao kako je pred BiH puno posla, jer svu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu mora što prije uknjižiti kao državnu imovinu.

Komentarišući pitanje o eventualnom raspisivanju referenduma za ulazak u NATO, Vershbow je istakao kako je to interna odluka svake zemlje koja želi da postane članica. On je izrazio nadu da će lideri i građani BiH shvatiti razloge zbog kojih je NATO važan, da je to organizacija koja se bavi kolektivnom sigurnosti, te da ima partnerstva i sa zemljama koje se ne nalaze u euroatlantskom području poput Australije, Južne Koreje i Japana.

"Mi promoviramo zajedničke vrijednosti. Doprinijeli smo transformaciji Evrope koja je poslije uspjela da riješi svoje probleme. Mislim da je važno spomenuti da su ljudi u zemljama koje su pristupile NATO-u poslije Hladnog rata shvatili da je članstvo u NATO-u nešto što doprinosi dugoročnom miru, stabilnosti i sigurnosti u tim zemljama", kazao je Vershbow.