BiH
2

Lagumdžija učestvuje u radu Generalne skupštine UN-a u New Yorku

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija boravi u New Yorku gdje učestvuje u radu 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.
Lagumdžija je prisustvovao otvaranju Generalne debate Generalne skupštine Ujedinjenih naroda koju su svojim obraćanjima otvorili predsjednica Federativne Republike Brazil Dilma Rousseff i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama.

Prvog dana rada Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Lagumdžija je učestovovao na sastancima, konferencijama i panel diskusijama na visokom nivou.

Između ostalog, bio je jedan od uvodničara diskusije na temu "Sprečavanje seksualno i rodno baziranih zločina u konfliktu i osiguranje pravde za preživjele" (Preventing sexual and gender based crimes in conflict and securing justice for survivors) čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague.

Lagumdžija se u odvojenom bilateralnom susretu sa ministrom Hagueom osvrnuo na dešavanja u regionu i upoznao ga sa kretanjima na političkoj sceni u našoj zemlji. Još jednom je konstatovano da BiH ima jaku podršku Ujedinjenog Kraljevstva na njenom evroatlantskom putu kao cjelovita i integrisana država.

Lagumdžija se također sastao i sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji u slučaju presude "Sejdić – Finci" rekavši da će se proces političkih konsultacija i ustavnih reformi u BiH nastaviti poslije lokalnih izbora.

Tokom prvog dana rada Generalne skupštine UN-a dr. Lagumdžija je imao odvojene bilateralne susrete sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić, ministrom vanjskih poslova Republike Austrije Michaelom Spindeleggerom, ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, te sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carlom Bildtom i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Espenom Barth Eideom.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovinea sastao se i sa predsjedavajućim 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinenih naroda Vukom Jeremićem sa kojim je razmijenio mišljenja o aktivnostima u UN, kao i dešavanjima u regionu.