BiH
0

Lagumdžija učestvovao u radu Generalne skupštine Madridskog kluba

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija učestvovao je na 6. Generalnoj skupštini Madridskog kluba, asocijacije bivših šefova država i vlada od 18. do 20. novembra u Madridu, saopćeno je danas iz SDP-a.

Madridski klub broji 66 članova kluba među kojima su i vodeći državnici svijeta, Bill Clinton, Helmut Kohl, Vaclav Havel, Tadeuš Mazovjecki, Antonio Guteres, Felipe Gonzales, Milan Kučan, Ricardo Lagos ..., a koji su 2002. godine uspostavili Madridski klub kao nevladinu organizaciju posvećenu jačanju demokratije u svijetu.

Tokom Generalne skupštine se održava godišnja tematska konferencija pod nazivom "Demokratiziranje energije – geopolitika i vlast" posvećena energetskoj sigurnosti koja sve više dominira međunarodnom scenom.

Porast potrošnje, proizvodnje i posebno cijene energije sve više utječe na regionalne i globalne odnose među državama i demokratske procese u cjelini.

Pored članova Madridskog kluba na seriji zatvorenih sesija učestvovali su i odabrani predstavnici međunarodnih i državnih institucija vodećih istraživačkih centara koji se bave energijom.

Priroda političkih procesa energiju stavlja u centar geostrateških odnosa sa ciljem uspostavljanja samoodržive i što bolje saradnje između proizvođača, tranzitnih zemalja i velikih potrošača.

Ubrzano povećanje cijene nafte koja se u posljednje četiri godine gotovo učetverostručila i koju je pratilo povećanje cijena energenata u cjelini i otvorilo put ka stvaranju novih odnosa kojima se može utjecati na destabiliziranje političkih, ekonomskih i društvenih procesa.

Iz tih razloga ovogodišnja konferencija je posvećena traženju odgovora na pitanja kako će energetske teme utjecati na odnose među državama, regionima i na globalnom planu, koji su efekti na demokratske i tranzicijske procese, te koji se novi mehanizmi i politike mogu uspostaviti da bi se izbjegli negativni efekti energetskih kretanja.

Na kraju konferencije su prezentirani zaključci rada po pojedinim segmentima i ulozi energije u svjetskoj raspodjeli moći i mehanizmima upravljanja energetskom sigurnošću u Americi, Africi i Evroaziji.

Lagumdžija je, uime grupe članova Madridskog kluba koja se proteklih dana bavila energetskim kretanjima u Evroaziji, na završnoj plenarnoj sesiji izložio zaključke kojima se definiraju ključni izazovi i principi, te predlažu akcije međunarodne zajednice i država Evroazije u naredne dvije decenije.

Konferencija je okončana usvajanjem zaključaka, deklaracije i izlaganjima članova Madridskog kluba, bivšeg Američkog predsjednika Billa Clintona i bivšeg španskog premijera Felipea Gonzalesa.

S obzirom na to da su Clinton i Gonzales potpisnici Daytonskog sporazuma, uime SAD-a i EU 1995. godine, Lagumdžija je u odvojenim razgovorima razmijenio mišljenja o aktuelnim događajima u regionu i u Bosni i Hercegovini.

Ovo je bila prilika da se ponovo potvrdi stav da opstojnost i jačanje BiH kao multietničke evropske države u punom kapacitetu i jednog otvorenog društva nema alternativu.

Svjesni činjenice da pored konstantnih promjena, potencijalno podijeljena društva predstavljaju najveću opasnost za budućnost čovječanstva, Madridski klub je u saradnji s Evropskom unijom i Ujedinjenim narodima pokrenuo projekt "Inkluzivna društva jedinstva u različitostima: demokratsko liderstvo za dijalog, različitosti i socijalnu koheziju".

Imajući u vidu iskustva i izazove pred kojima se nalazi BiH, Lagumdžija je prihvatio da bude aktivno uključen u radnu grupu članova Madridskog kluba koja će voditi trogodišnje aktivnosti na ovom projektu.

Trodnevni rad Madridskog kluba je okončan susretom i razgovorom sa španskim kraljem Juanom Carlosom.