BiH
16

Lagumdžija: Ubijanje Palestine mora stati

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija na svome blogu Otvoreno napisao ja da ubijanje Palestine mora stati, te zapitao zašto Bosna i Hercegovina nije dio globalnog mozaika poziva za mir na Bliskom istoku.

"Govoreći o Bosni i Hercegovini u oktobru 1995. godine papa Ivan Pavao II rekao je kako je 'strah od različitosti između dva naroda ustvari poricanje njihovih temeljnih sličnosti koje mogu dovesti do istinske noćne more nasilja i terora.' Mi, koji smo na svojoj koži osjetili svu nepravdu, zlo i težinu koju rat uvijek sa sobom donese, imamo moralnu, ljudsku obavezu da makar pozivamo na mir ako već ništa više od toga ne možemo uraditi. Ne smijemo ostati nijemi pred zaglušujućom bukom sile", navodi Lagumdžija.

Po njegovim riječima, spirala nasilja na Bliskom istoku prijeti da se pretvori u rat do istrebljenja. Na području Gaze broj žrtava izraelskih zračnih napada prešao je 150 i stalno raste. Borbe su nastavljene, ljudski životi i dalje ugroženi, a i ono malo normalnog života i infrastrukture što je postojalo na području Gaze nestaje pred očima svijeta.

"Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, i Palestini i Izraelu susjedne zemlje, pozivaju na mirno rješenje situacije koja je eskalirala i kojoj se u ovom trenutku ne vidi kraj", dodao je Lagumdžija

Za to vrijeme, istakao je, Bosna i Hercegovina odlučila je da šuti.

"U utorak, kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uradio sam ono što prema Ustavu Bosne i Hercegovine i mogu, pozvao sam vlasti da pronađu dovoljno snage, volje i suzdržanosti kako bi se okrenuli mirnom rješenju problema i izazova pred kojim se nalaze njihovi narodi. U isto vrijeme članovi Predsjedništva naše države, institucije koja je prema članu V Ustava Bosne i Hercegovine nadležna za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, odlučila je da šuti i propusti da se odredi prema onom što se trenutno događa na Bliskom istoku", dodaje Lagumdžija.

Naveo je da je svjestan da Bosna i Hercegovina sama ne može zaustaviti stradanje i nasilje nad ljudima Bliskog istoka.

"Ali Bosna i Hercegovina, kao simbol ratnog stradanja i nepravde, svojom porukom može i mora uvijek biti važan dio globalnog mozaika poziva na mir. Mi znamo cijenu rata, i znamo olakšanje koje donosi mir. Zbog toga ne smijemo da šutimo. Ubijanje Palestine mora stati", napisao je Lagumdžija na svom blogu Otvoreno.