Atina
0

Lagumdžija u znak protesta napustio Kongres Socijalističke Internacionale

Sarajevo-x.com
Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija tokom jučerašnjeg dana, u znak protesta zbog pojavljivanja Ivice Dačića u delegaciji srbijanske demokratske stranke, napustio je Kongres u Atini i o tome obavijestio čelnike Socijalističke Internacionale.

Nakon uspjeha regionalne inicijative Predsjednika SDP-a, koju su podržale socijaldemokratske partije iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Albanije, kojom je Miloševićeva Socijalistička partija spriječena da dobije bilo koji status u Internacionali, te zadržavanja statusa SNSD-a uz obavezu posmatranja od strane Etičke komisije SI, ostatak delegacije SDP-a nastavio je sa radom na Kongresu u okviru tri ključne teme: klimatske promjene, mirno rješenje sukoba i svjetska ekonomija i pitanja migracije.

U toku trodnevnog boravka u Atini delegacija SDP-a imala je niz bilateralnih susreta sa sestrinskim partijama kako iz regije tako i iz cijelog svijeta. Tokom tih susreta dogovoreno je učešće eminentnih Evropskih i svjetskih lidera u predstojećim aktivnostima na obilježavanju 100 godina SDP-a i socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini.

Na Kongresu u Atini prisustvuje 600 delegata iz preko 140 zemalja iz cijelog svijeta. Na kongresu se utvrđuju politički prioriteti i strategija za naredni period kao i izbor čelnih ljudi Internacionale.