BiH
168

Lagumdžija u Zenici o prioritetima u poplavljenim područjima

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas je u Zenici na sastanku sa kantonalnim premijerom Munibom Husejnagićem i načelnikom te opštine Huseinom Smajlovićem razgovarao o prioritetima za kratkoročni oporavak područja nastradalih u poplavama.

Sagovornici su se saglasili da su ti prioriteti obnova kuća i prateće infrastrukture, obnova javnih objekata, uključujući škole i bolnice, poljoprivreda i očuvanje radnih mjesta, te da se cijeli proces obnove i rekonstrukcije mora odvijati na transparentan, efikasan i odgovoran način.

Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je Lagumdžija informisan o trenutnoj situaciji i potrebama na područjima Zeničko-dobojskog kantona koja su pogođena majskim poplavama.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o rezultatima nedavno održane donatorske konferencije u Briselu, na kojoj su međunarodni donatori obezbijedili oko 1,6 milijardi KM za saniranje prioritetnih potreba u sanaciji posljedica poplava u BiH, te još oko 84 miliona KM namijenjenih regionalnim projektima usmjerenim na prevenciju novih katastrofa.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo rezultatom donatorske konferencije, napominjući da je obezbijeđeno više sredstava od onoga što je BiH tražila, te ocijenio da je pred svima u BiH mnogo zajedničkog rada da bi ta sredstva bila implementirana što prije.

"Sada za nas počinje pravi posao, od osiguranja uslova da sredstva što prije stignu do krajnjih korisnika, da budu iskorištena u prave svrhe, da građani i donatori tačno znaju gdje je potrošen svaki fening doniranih sredstava i da nastavimo lobirati za dodatnu pomoć", naveo je Lagumdžija.