"Vrijeme je za promjene"
0

Lagumdžija u SAD-u: SDP gradi BiH po mjeri svakog čovjeka

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija nalazi se u dvodnevnoj posjeti Washingtonu gdje je učestvovao na Konferenciji "Vrijeme za promjene: Novi transatlantski pristup zapadnom Balkanu" u organizaciji Centra za međunarodne strateške studije.

U izlaganju o temi "Budućnost transatlantskih političkih opcija za BiH" Lagumdžija je naglasio da je SDPBiH uspio prvi put nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma okupiti vladajuće većine oko seta konkretnih mjera proizašlih iz SDP-ovih pet politika koje su dobile najveću podršku građana BiH na proteklim izborima.

Lagumdžija je naglasio da su vladajuće većine predvođene SDP-om do sada preduzele ozbiljne korake u provođenju korjenitih reformi u ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju, socijalnom sektoru i da će se u BiH u skoroj budućnosti otvoriti veliki infrastrukturni radovi na koridoru 5-C.

Predsjednik SDPBiH-a je istakao da je ova stranka odmah nakon izbora bila spremna da se formira Vijeće ministara BiH oko precizno definiranih kriterija za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, ali da je dio političke scene u BiH od tada do danas insistirao na redefiniranju ustavnih odredbi samim činom formiranja Vijeća ministara, saopćeno je iz SDP-a.

On je rekao da SDP neće pristati da se BiH definiše kao prosti skup volja triju etničkih skupina i da je naša zemlja, pored konstitutivnih naroda, i država ostalih, kao i građana prema Dejtonskom ustavu.

Umjesto da idemo u pravcu primjene presude iz slučaja "Sejdić-Finci", Lagumdžija je naglasio da se od nas traži da zauvijek onemogućimo da oni koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda imaju mogućnost da biraju i budu birani kao građani države BiH.

"Zbog želje dijela političke scene u BiH, predvođene HDZ-ovima i podržane od nekoliko birokrata izvan BiH, da vrate našu zemlju 15 godina unazad, ukoliko se do kraja mjeseca ne postigne politički dogovor, SDP je predložio da se održe vanredni izbori za one nivoe koji nisu još formirali vlast na kojima bi građani rekli kojim pravcem zemlja treba ići", saopćeno je.

Lagumdžija je naglasio da je BiH kakvu SDP želi ona BiH koja ima podršku demokratskog svijeta i da će SDP jednako predano raditi na izgradnji takve države kao i do sada.