BiH
9

Lagumdžija u Londonu otvara Prvi trgovinsko-investicijski forum UK - BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija otvorit će danas u Londonu Prvi trgovinsko-investicijski forum Ujedinjeno Kraljevstvo - Bosna i Hercegovina i učestvovati u radu Foruma.

Investicijski forum je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saradnji s agencijom Developing Markets Associates (DMA), te britanskim Ministarstvom vanjskih i Komonvelt poslova, koje je ujedno osiguralo i prostor za održavanje Foruma.

Investicijski forum će biti održan u Lancaster Houseu koji je dio kraljevske palate.

Na Forumu će učestvovati više od 200 učesnika od kojih je značajna većina iz Velike Britanije.

Pored ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Forum će otvoriti i Sir Suma Chakrabarti - predsjednik Evropske banke za obnovu i razvij (EBRD).

Bosna i Hercegovina će britanskim i svjetskim investitorima predstaviti vlastite investicijske mogućnosti i to u oblastima energetike, infrastrukture, proizvodnje, poljoprivrede, turizma i IT-a.

Lagumdžija će, također, održati i govor u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) o temi "Budućnost Bosne i Hercegovine", te se susresti s ministrom vanjskih i Komonvelt poslova UK Williamom Hagueom i drugim visokim zvaničnicima Ujedinjenog Kraljevstva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.