BiH
11

Lagumdžija: U januaru mora startati implementacija regionalnih razvojnih projekata

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je na konferenciji ministara vanjskih poslova i ekonomije/finansija zemalja zapadnog Balkana (WB6) i predstavnika Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) koja je o temi "Ekonomsko upravljanje i povezivanje" održana danas u Beogradu.

Konferencija u Beogradu održana je nakon Konferencije o zapadnom Balkanu koja je u augustu održana u Berlinu pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel i sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana kojemu je domaćin bio Lagumdžija, a koji je održan prošlog mjeseca na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

U okviru konferencije, održane su posebne sesije o temama: "Bolje ekonomsko upravljanje kroz programe nacionalnih ekonomskih reformi" i "Bolje povezivanje unutar regiona i sa Evropskom unijom" te odvojeni sastanci ministara vanjskih poslova zemalja regiona s evropskim komesarom za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Füleom i ministara ekonomije/finansija sa potpredsjednikom Evropske komisije Jyrkijem Katainenom.

Obraćajući se učesnicima konferencije Lagumdžija je naglasio nužnost da projekti o kojima se već dugo govori u okviru novog pristupa Evropske unije prema zemljama zapadnog Balkana pređu u fazu implementacije.

"U skladu s novim pristupom obavezali smo se da ćemo Evropskoj komisiji podnijeti probne programe nacionalnih ekonomskih reformi već u januaru 2015. godine. Dobro bi bilo da uz ove programe konačno krenemo i s projektima o kojima smo puno govorili, poput izgradnje Jadransko-jonskog koridora ili pruge Sarajevo - Beograd preko Tuzle. Stvorili smo sve pretpostavke da se može startati sa njihovom realizacijom", istaknuo je Lagumdžija.

Naglasio je da je u saradnji s Evropskom komisijom jasno urađen plan koji precizno definira Mapu puta šta i kako dalje raditi. Također je istaknuo ulogu Vijeća za regionalnu saradnju kao mehanizma koordinacije zajedničkih projekata zemalja zapadnog Balkana, te regionalne IPA fondove koji nude finansijsku podršku projektima razvoja i približavanja zemalja zapadnog Balkana EU.

Ministar Lagumdžija je također naglasio da je nužno napraviti balans između velikih infrastrukturnih projekata koji će snažnije povezati zemlje zapadnog Balkana međusobno, ali i sa zemljama EU, te dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i povećanja ekonomske konkurentnosti regiona i finansijski manje zahtjevnih projekata čije bi benefite građani mogli brzo osjetiti. Kao primjer je naveo programe podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u regionu za koje postoje osigurana sredstva međunarodnih financijskih institucija.

Posebno je istaknuo da su stvorene pretpostavke da se regionalni projekti ubrzaju i da se krene u njihovu implementaciju. To može zemljama regiona omogućiti privlačenje dodatnih sredstava u iznosu duplo većem nego što je sva pomoć koje danas dobijaju zemlje zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.