BiH
1

Lagumdžija u Beču: BiH će biti tretirana kao i svi drugi kada je u pitanju solidarnost EU

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sudjelovao je na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koja se održava danas u Beču.

Lagumdžija je na trilateralnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Republike Austrije Sebastianom Kurzom i Republike Srbije Ivicom Dačićem, razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini i Srbiji nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile naše dvije zemlje.

Ministar Kurz je tokom sastanka obavijestio Lagumdžiju i ministra Dačića da je Vlada Austrije odlučila donirati milion eura hitne, interventne pomoći za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, uz najavu da će Austrija nastaviti pomagati BiH i Srbiju, kroz najavljene donatorske konferencije za pomoć u saniranju posljedica poplava.

Lagumdžija je sa ministrima vanjskih poslova zemalja regiona učestvovao na radnom sastanku kojeg je organizirao evropski komesar za proširenje Štefan Füle, tokom kojega je razgovarano o konkretnim aktivnostima u realizaciji novog pristupa Evropske komisije zemljama Zapadnog Balkana, sa naročitim akcentom na saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH.

Na sastanku je komesar Füle naglasio da će zemlje pogođene poplavama biti jednako tretirane i osjetiti evropsku solidarnost, bez obzira da li imaju status članice, kandidata ili nemaju nijedan od ova dva statusa, kao što je slučaj sa BiH.

Sa ministricom vanjskih poslova Republike Italije Federicom Mogherini Lagumdžija je razgovarao o predstojećem preuzimanju predsjedavanja Evropskom unijom od strane Italije početkom narednog mjeseca te ju je još jednom pozvao da posjeti Sarajevo na početku italijanskog predsjedavanja.

Sagovornici su se usaglasili da tokom italijanskog predsjedavanja BiH treba biti u fokusu prioriteta EU, što zbog predstojećeg procesa obnove i rekonstrukcije zemlje nakon katastrofalnih poplava u kojem se očekuje liderska uloga EU, tako i u svjetlu aprilskih zaključaka Vijeća za vanjsku politiku EU, kroz konkretne ekonomske i pravosudne reforme, kao i pripreme za ozbiljne ustavne reforme.

U obraćanju učesnicima konferencije o Zapadnom Balkanu Lagumdžija je izrazio zahvalnost Europskoj komisiji, zemljama u okruženju i svim zemljama koje šalju pomoć poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

Nedavna prirodna katastrofa nije zadesila samo našu zemlju nego i Hrvatsku i Srbiju, ali najveće štete su zabilježene u BiH. Najteži gubitak u poplavama su izgubljeni ljudski životi, prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH 21 osoba je smrtno stradala, a dvije se vode kao nestale u poplavama. Jedna četvrtina BiH je pod vodom, a na području zahvaćenom poplavama živi oko milion ljudi. Solidarnost koja je iskazana u ovoj teškoj elementarnoj nepogodi među zemljama u regionu, treba iskoristiti kao veliku prekretnicu koja bi ubrzala naše zajedničke napore u pravcu pridruživanja u EU.

Lagumdžija je istaknuo da eksperti EU, Svjetske banke i UNDP-a rade na procjenama šteta nastalim u poplavama, nakon čega će uslijediti donatorska konferencija, jer BiH sama bez pomoći međunarodne zajednice, ne može obnoviti sanirati ogromne štete od poplava nanesene stanovništvu, infrastrukturnim objektima, objektima javnog sektora, privrednim subjektima....

"Potvrda Evropske komisije na sastanku u Solunu 9. maja da za zemlje Zapadnog Balkana u narednom petogodišnjem periodu izdvaja dodatnih milijardu eura i u saradnji sa drugim finansijskim institucijama dodatnih deset milijardi eura za ekonomske i infrastrukturne projekte je najbolji poticaj regionalnoj saradnji. Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku siguran sam da ćemo dio ovih sredstava Evropske komisije u narednih pet godina potrošiti za regionalne projekte, kako za saniranje posljedica poplava, tako i za prevenciju elementarnih nepogoda poput poplava, suša šumskih požara", istaknuo je Lagumdžija.

U obraćanju učesnicima konferencije Lagumdžija je naglasio da je integracija u EU glavni prioritet Bosne i Hercegovine, a članstvo u EU pokretačka snaga BiH za preduzimanje neophodnih reformi da bi se približili tom cilju.

"Vjerujem da jačanje snaga koji se protive proširenju EU, što smo imali priliku vidjeti na prošlomjesečnim izborima za Evropski parlament neće utjecati na proces proširenja koji je jasno potvrđen tokom Samita u Solunu 2003. godine i ministarske konferencije EU/Zapadni Balkan održane početkom svibnja ove godine u Solunu. Današnja konferencija je još jedna potvrda ovog stava", naglasio je Lagumdžija.

Lagumdžija je istaknuo da proširenje EU za područje Zapadnog Balkana donosi proširenje oblasti mira, demokracije stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, a u svjetlu nedavnih dešavanja u Istočnoj Europi proširenje mora biti prioritet. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina treba podršku EU, ne u smislu smanjivanja standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosjeka.

Na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Na drugom kolosjeku su šire strukturalne i ustavne reforme u pravcu osiguranja funkcionalnije države, uključujući i i provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci“, što bi trebalo biti pokrenuto nakon oktobarskih izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.