Lider SDP-a optimista
5

Lagumdžija: Trenutno stanje u državi početak je izlaska iz krize

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je u nedjelju gostujući u emisiji "Telering“ na OBN-u da trenutno stanje u BiH nije kriza nego je zapravo početak izlaska iz krize.

Na pitanje zašto je "pukla Platforma" Lagumdžija je podsjetio da se Platforma temeljila na zajedničkim stavovima stranka potpisnica te da u onom trenutku kada Stranka demokratske akcije (SDA) nije podržala državni budžet pokazala je da odustaje od reformi i promjena.

Istaknuo je da je državni budžet morao donijeti kako bi se izvršile međunarodne obaveze, NATO obaveze, ali i da je bio pretpostavka za konsolidiranje ekonomsko-socijalnih prilika u BiH zbog razgovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Komentirajući činjenicu da je potpisnica Platforme i Hrvatska stranka prava (HSP), Lagumdžija je kazao da se pokazalo da su neke zakone kočili upravo HSP i SDA, podsjećajući i na slučaj ministra Desnice Radivojevića i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

Govoreći o "ostavci" federalnog ministra prostornog uređenja Radivojevića naglasio je da će konačnu ocjenu o cijelom slučaju dati Ustavni sud Federacije BiH ističući da će SDP poštovati bilo kakvu odluku te institucije, te da će i drugi sudovi dati stav o tome.

Kada je u pitanju Narodna stranka Radom za boljitak, Lagumdžija je kazao da ne vidi razloga zašto ova stranka ne bi bila dio nove parlamentarne većine jer 11 ministarstava u Vladi FBiH pripada SDP-u i njihovim koalicionim partnerima, a pet ministarskim mjesta HDZ-u BiH i njihovim partnerima.

Izrazio je uvjerenje da će rekonstrukcija Federalne vlade biti završena do kraja jula, a na potrebu 66 zastupnika u Parlamentu BiH za smjenu kaže da se radi o tehničkom pitanju postavljajući pitanje zašto predsjednik FBiH s 50 potpisa ne traži rekonstrukciju.

"Najvažnije je da se sudovi izjasne o sveukupnoj situaciji", kazao je Lagumdžija.

Kada je u pitanju izjava ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića (SDA) o tome da je većina ljudi u policijskim, tužilačkim, sudskim i obavještajnim strukturama povezana s organiziranim kriminalnim grupama, Lagumdžija je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo BiH od ministra Ahmetovića zatražiti dokaze za takvo nešto.

Odgovarajući na pitanje zašto odmah poslije izbora nije formirana koalicija sa Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH Lagumdžija kaže da za to nije bilo dovoljno glasova odnosno "matematike", a da SDP nije htio formirati koaliciju s Hrvatskom narodnom zajednicom (HDZ) BiH jer su oni tražili formiranje trećeg entiteta.

Potcrtao je da je SBB stranka koja je okrenuta ka ekonomskom napretku i izgradnji puteva te da je opredijeljena da BiH ne stagnira još dvije godine do narednih općih izbora, dok je SDA ne glasanjem za budžet pokazala da je za stagnaciju BiH.

Potpisali su, kaže Lagumdžija, dokument kojim su definirani prioriteti djelovanja, a to je donošenje zakona o nelegalno stečenoj imovini, o odblokiranju izgradnje Koridora V-c te formiranju USKOK-a na nivou Federacije BiH.

Kada je u pitanju imenovanje novog Upravnog odbora FTV-a kazao je da se radi o privremenom upravnom odboru koji ima zadatak raspisati konkurs nakon čega će se Parlament Federacije BiH očitovati o konačnom imenovanju UO FTV.

Osvrnuo je i na međunarodnu konferenciju "Croatia Summit 2012", koja je održana u Dubrovniku, i kojoj je Lagumdžija prisustvovao kazavši da je atmosfera na samitu bila pozitivna.

Lagumdžija je, komentirajući rukovanje bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Kosova Hashima Thacija, kazao da je vidio obostrano žaljenje zašto se to ranije nije desilo.

Na kraju intervjua predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je kazao da je pitanje trenutka veoma važno kako u slučaju Tadića i Thacija tako i u formiranju koalicije između SDP-a i SBB-a.