BiH
12

Lagumdžija: Tražimo rješenje koje bi bilo plod zdravog razuma

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Vijeće ministara BiH odgodilo je do naredne sjednice za sedam dana izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

"Dogovorili smo se da probamo u narednih sedam dana, prije sjednice Parlamenta, vidjeti da li postoji neko rješenje koje bi bilo rezultat, neću da kažem kompromisa, nego rezultat nekog zdravog razuma koji bi doveo do toga da se okupimo oko rješenja koje bi imalo prohodnost u Parlamentu", kazao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija novinarima nakon sjednice.

Naveo je da je sjednica Parlamenta u idući četvrtak (18. jula), a da je sjednica Vijeća ministara zakazana za srijedu ujutro.

"Imamo još vremena da probamo naći neko rješenje koje bi bilo plod nekog zdravog razuma i koji bi doveo pred Parlament 18. jula prijedlog koji ima konsenzus makar u okviru Vijeća ministara", kazao je ministar Lagumdžija.

Na novinarsko pitanje, ako je bila prihvatljiva privremena odluka o registracionim područjima koja je jednoglasno usvojena, zašto sada nije prihvatljivo da to postane dio zakonskog rješenja, Lagumdžija je odgovorio da privremena odluka u sebi sadrži vrlo jasan član koji kaže da to što je privremena odluka, da to ni na koji način ne prejudicira konačno rješenje.

"Dakle, privremena odluka je i donesena na određen način, s namjerom da se dobijaju stalni matični brojevi koji se sada dodjeljuju. Dakle, da ne budu privremeni matični brojevi, da budu stalni matični brojevi. Ali ta odluka je takva, prihvaćena jednoglasno, sa sviješću i dogovorom među nama da to ustvari ni na koji način nije ono što treba sutra da bude zakon", kazao je Lagumdžija navodeći da su bile i druge opcije, „da napravimo privremenu odluku koja bi prerasla u zakon“.

Ponovio je da privremena odluka u sebi ima član koji kaže da ta odluka nije nešto na šta sutra treba da liči zakon.

"Dakle, sad vam je jasno zašto, kad je ta odluka pretvorena u zakon, zašto nam je bila neprihvatljiva", kazao je Lagumdžija.