BiH
7

Lagumdžija: Stranke "šestorke" i "četvorke" još uvijek postoje

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžja izjavio je danas u Mostaru kako stranke "šestorke" i "četvorke" još uvijek postoje, naglasivši pritom kako će SDP pozdraviti spremnost svake političke grupacije koja ima program izlaska iz krize.

Lagumdžija je na novinarsko pitanje postoje li još uvijek "četvorka" i "šestorka" naglasio kako je šestorka napravljena na bazi izbornih rezultata i onog što je usaglašeno kao zajedničke obveze i ciljevi.

"S te tačke gledišta šestorka očigledno i dalje postoji, s ciljem da implementira ono što je preuzela kao obvezu i te ciljeve još niko nije negirao", naglasio je ministar.

Kada je riječ o "četvorki" Lagumdžija je kazao kako je jasno da ono što su četiri stranke dogovarale u tom trenutku nisu bile u stanju da implementiraju zbog dobro poznatih razloga, ali ono što je "četvorka" usaglasila i dogovorila ne znači da neće biti urađeno.

Po njegovom mišljenju, najvažnije je da svako radi svoj posao i da svi probaju učiniti sve da se stvari pomaknu s mrtve tačke.

"Prirodno ukoliko bilo koja politička grupacija ima spremnost da preuzme odgovornost za rješavanje onog što smo dogovorili mi ćemo to kao politička stranka poštovati i uraditi sve što je u našoj moći u okviru institucija u kojima se sada nalazimo, naglasio je Lagumdžija, te je dodao, kako će SDP pozdraviti bilo koju drugu stranku koja ima spremnost da preuzme odgovornost za vođenje bilo kojeg kantona, entiteta i države, te koja ponudi program izlaska iz krize.

"Mi nismo politička stranka i niko od nas nije taj koji će ostati gdje je sada zato što mu to omogućava neka matematika ili neki uvjet. Niko iz SDP-a nije Živko Budimir", zaključio je Lagumdžija.