BiH
1

Lagumdžija: Sorensen predložio sistem elektora

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predstavnici EU danas su izrazili, spremnost da budu od pomoći da se ispune rokovi za provođenje odluke "Sejdić-Finci" i da BiH u razumnom roku krene dalje ka dobijanju kandidatskog stausa za EU, rekao je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

"Stvari idu u dobrom smjeru, jer se u okviru direktnih izbora pokušava naći zajednički imenilac koji će uvažavati prava svih naroda i pojedinaca, kao i specifičnosti koje postoje u BiH", rekao je Lagumdžija novinarima nakon sastanka "šestorke".

On je rekao da je specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen za provođenje odluke "Sejdić-Finci" predložio sistem elektora, koji je kako je naveo, "u suštini sistem direktnih izbora".

Lagumdžija je ponovio da je danas dogovoreno da Vijeće ministara BiH formira ministarsku radnu grupu, koja će formirati svoje ekspertske grupe i uz pomoć struke pokušati doći do riješenja pitanja imovine u BiH.

"Državna imovina je potuno neuređena, nema spiskova, svjesno se guraju magle 'čije je šta' i tu ima jako puno posla, da se sada sve dogovorimo, trebaće godine i godine da se to sve uredi. Važno je da sada utvrdimo principe, na osnovu kojih će se donijeti odgovarajuće odluke i zakonska regulativa", rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a naglasio je da registracija vojne imovine treba otpočeti što prije, shodno ranijem obećanju političkih lidera generalnom sekretaru NATO-a Andersu fog Rasmusenu.

Na sastanku "šestorke", politički lideri iz Federacije BiH razgovarali su i o odnosima u tom entitetu.

"Očigledno u javnosti ima jako puno kreiranja magle, manipulacija, očigledno da stranke u manjini nemaju legitimitet da vrše vlast i da bi bili najsretniji da se do 2018. ne ide dalje ka NATO-u i ne provede odluka 'Sejdić-Finci', kako bi se oni bez parlamenatarnog legitimiteta, švercovali u vlasti još pet-šest godina", naveo je Lagumdžija.

On je dodao da je bilo govora o načinima podrške premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, kako da u skladu sa zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH "život ne stoji" u prelaznom periodu konstituisanju vlasti u tom entitetu.

Sastanku "šestorke", kojem je domaćin bio predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, osim Lagumdžije, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić.

Prvom dijelu sastanka prisustvovali su i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.